Anasayfa / Güncel / AYVERDİ VETERİNER KLİNİĞİ UYARDI

AYVERDİ VETERİNER KLİNİĞİ UYARDI

Ayverdi Veterine Kliniği hekimlerinden Veteriner Hekim Murat Ayverdi gazetemize yaptığı hayvan hastalıkları yazı dizisinin bu haftaki konusunu ENTEROTOKSEMİ olarak belirledi. İşte hastalık ve tedavi yöntemleri; Clostridium perfingens bakterilerinin toksinleri ile oluşan koyun,kuzu ve genç buzağılarda önemli kayıplara yol açan öldürücü bir hastalıktır. Çelerme, Ot, Yaprak, Yumuşak Böbrek Hastalığı, Bağırsak Zehirlenmesi olarak da bilinir.Çok iyi beslenen ve hızla gelişen hayvanlarda hastalık daha çok görülür
Yemlerle birlikte alınan Cl.Perfingens bakterilerinin büyük bir bölümü Rumen ve abomasumda tahrip olur.Ancak bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına yol açan durumlarda ince bağırsakta toksin birikir.Kana karışan toksinler akciğer,beyin,böbrek, vs.organlarda patolojik değişikliklere yol açar. Bağırsaktaki toksinlerin lokal etkileri sonucu hemorajik yangı gelişir,sulu ve muhatlı bir ishal şekillenir.
Klinik Belirtileri
Cl.Perfringens tip A:İnsanlarda gazlı gangren,septisemi,gıda zehirlenmeleri,koyun ve erişkin sığırlarda ikterik enterotoksemi,erişkin koyun keçi ve sığırlarda nekrotik mastitit şekillenir.
Cl.Perfringens tip B:1-2 haftalık süt kuzularında kuzu dizanterisi ile karakterize öldürücü bir hastalıktır.Enfeksiyondan birkaç saat sonra hayvan süt emmez ve acı acı meler,karın çekik ve ağrıya duyarlıdır.Kanlı ishal görülür.Şiddetli enterit oluşur.
Cl.Perfringens tip C:Genellikle 1-2 yaşlarındaki besi durumları çok iyi olan koyunlarda nekrotik enterit genç kuzu ve buzağılarda hemorajik enterokolitis e neden olur.Perakut seyreder.Ani yem değişikliği,soğuk ve yağış ve kelebek invazyonları predispozioner olarak etki eder.Hastalık hızlı seyrettiğinden semptomlar ortaya çıkmadan ölümler görülür.
Cl.Perfringens tip D:1-2 aylık süt kuzuları veya 6-12 aylık besi kuzularında görülen yetişkin koyun ve keçilerde de ortaya çıkan yumuşak böbrek hastalığı olarakta ifade edilen klasik enterotoksemiye neden olur.Kuzular ve toklular erişkinlere besi durumu iyi olanlar zayıflara oranla daha duyarlıdır..Sağlıklı görülen hayvan kısa bir süre sonra ahırda veya merada ölü bulunur.Semptomları izlenebilir perakut olaylarda hastalık zıplama,dönme,başı arkaya atma,çırpınma hareketleri yaparak birkaç dakika içinde öldüğü gözlenir.
Ani ölümler nedeniyle tedaviye geç kalınır. Yetişilen olaylarda geniş spektrumla antibiyotikler, hiperimmun serumlar ve sürgütler verilir.Aşılama yapmak suretiyle hayvanlar hastalıktan korunabilir. İlk kez aşılanacak koyunlar ve kuzular 21 gün ara ile 2 kez aşılanır. Daha önce aşılanmış koyunların bir kez aşılanması yeterlidir. Aşılama ile buzağılarda hastalıktan korunur. Doğumdan 2-3 ay önce gebe ineklerin aşılanması ile doğacak buzağılarda 3-5 haftalık bir bağışıklık sağlanmış olunur.
**En önemlisi koruyucu aşılama yapmaktır

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

BELEDİYE KAR’DA İŞ BAŞINDA

Sarıkaya’da etkili olan kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Sarıkaya Belediyesi karla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.