İlçemizde veteriner kliniği işleten Veteriner Hekim Murat AYVERDİ her hafta bir hayvan hastalığı için gazetemize açıklamalar yapıp, ilçemiz hayvan yetiştiricilerini bilgilendiriyor. Veteriner Hekim Murat AYVERDİ bu haftada BUZAĞILARDA AKCİĞER ENFEKSİYONLARINI anlatıyor.
BUZAĞILARDA AKCİĞER ENFEKSİYONLARI
Buzağılarda ve besi sığırlarında akciğer enfeksiyonu sık karşılaşılan bir durumdur. Akciğer enfeksiyonu bir çok etkenin bir araya gelmesiyle oluşan bir hastalıktır ve 1-1.5 aylık buzağılar da yaygın görülür. Bakteriler ya da virüsler akciğer hastalığına yakalanan bir hayvandaki belirtiler:
Öksürük, sık soluk alıp verme, depresyon, durgunluk, karından soluma, yüksek ateş, burun akıntısı, yem tüketiminde azalma.
Sığırlarda akciğer enfeksiyonları çoğu zaman stres faktörleri ile birlikte başlar. Genelde stres altında olmayan hayvanlarda vücudun savunma mekanizması hastalığın oluşmasını önler. Stres altındaki hayvanlarda bağışıklığın bozulması ile akciğere yerleşen hastalık etkenleri hava girmesi gereken akciğer gözeneklerini doldurur. Akciğeri dolan hayvan ciğerleri boşaltmak için ise sık sık öksürür.
Bazende hayvan sahipleri yada bakıcıların yaptığı hatalar nedeniyle akciğer enfeksiyonları görülür. Bu hatalardan en sık görülen ise, buzağı sütü daha kısa sürede içsin diye biberon başlıklarında ki deliklerin genişletilmesidir. Sütü severek iştahla içen buzağılar başlığı genişletilmesi biberonlardan süt içerken sütü akciğerlerine kaçırabilirler. Yada emme refleksi olmayan buzağılara ilaç vs içirilirken çok zorlanarak verilen maddenin akciğere kaçmasına neden olunur. Bu iki durumda da ciddi akciğer enfeksiyonları oluşur.
STRES NEDİR NASIL OLUŞUR?
Stres hayvanların normal yaşamının dışına çıkan, konforunu bozan, rahatını kaçıran her şeydir. Hayvan nakilleri ise başlıca stres faktörüdür. Bu nedenle nakil edilen hayvanlarda akciğer enfeksiyonu daha sık görülür. Yer değişikliği, yem değişikliği, ani hava değişikliği, yorgunluk, kötü barınak koşulları, açlık, susuzluk, BUZAĞILARDA SÜTTEN KESME DÖNEMİ hayvanlarda stres oluşturur.
Akciğer enfeksiyonlarında ölüm oranı hastalığın şiddetine göre %1-10 arasında değişmektedir. Akciğer enfeksiyonlarının tedavisi mümkündür! Yeter ki hastalığın erken döneminde veteriner hekiminizin bilgisi olsun. Akciğer enfeksiyonlarında koruma (aşılama) her zaman tedavinden daha ucuzdur.
