Saygı değer Yöre Haber okuyucuları , öncelikle,hepimiz sevgi, saygı ve muhabbetlerimle selamlıyor, 2016 yılının ilçemize, ülkemize ve tüm türk islâm alemine hayırlar getirmesini yüce rabbimden temenni ediyorum.
Hatırlıyorum da: yaklaşık bir buçuk yıl önce Kaçış isimli köşe yazım ile, eli deynekliden korkup, tırsıp ta köşe yazmaya veda etmiştim. Zannettim ki milletimiz deyneklinin elinde ki deyneği ilk fırsatta alır diye… Ne yazık ki milletimiz deyneklinin elinde ki kavak ağcından değneği sopayı aldı; biraz daha kalın ve uzunca meşeden bir değnek verdi eline… Şimdi elinde ki değnek eskisinden daha kalın ve uzun hem de meşe ağacından kırılmaz da çal ha çal beğenmeyen ve karşı duranlara saygı değer okurlarım. Benim muhtarlığımı beğenmeyip de; karayakup’un asıl temiz necip halkı emanet verdiği mührü elimden alınca, Allah boş duranı sevmez dedim ve ticarete girdim. Yani sizin anlayabileceğiniz küçük esnaf oldum. İşim gereği her ay kayseri, Yozgat, sorgun, boğazlıyan gibi il ve ilçelere gitmek zorunda kaldım. Maksadım: ucuz ve kaliteli mal neredeyse oraya gitmekti: müşterilerime hem bol çeşit hem kaliteli hem fiyatı en cazip mallarını satayım. Bu arada her gittiğim esnafın masasında ve ya kurum ve kuruluşlarda gördüğüm gazete, dergi ne varsa göz attım inceledim böylece ilçe basınımız diğer ilçe basınlarından bazılarından geri ve kalite olarakda düşük olduğunu…
Şöyleki; ilçemizde haftada bir defa yayın yapan iki gazetemiz var. Her ikiside renksiz gazete basımı yapıyor. Peki ilçemizde faaliyet gösteren gazete sahibi yazı işler müdürlüğü ve çalışanları beceriksiz yada işlerini hakkıyla yapmadıklarını için mi? İlçe basınımız diğer ilçelere göre yetersiz ve daha geri duruma gelmiştir . Hatta bundan yaklaşık bir yıl önce; her iki gazetemizde haftada çarşamba ve cuma günleri olmak üzere , haftada iki sefer basım yapıyorlar idi. Zamanla haftada bir defa çarşamba günleri yayın yapar oldular…
Peki bunun nedeni nedir diye soracak olursanız ? Bence;bunun nedeni ekonomik ve buna bağlı olumsuz koşullardır ; Halbuki bir ilçenin ,ilin yada ülkenin basının yerleşim yerinin ve orada yaşayan halkın milletin toplumun ;ekonomisinin kültürünün ve yaşam koşullarının ne seviye de olduğunu gösteren başlıca göstergelerden biridir. Peki şimdi sizlere soruyorum : Saygı değer YÖRE HABER okuyucular basını öncekinden daha geriye kötüye giden , bir ilçenin ya da ilin, ekonomisinin yaşam koşullarının ileriye, iyiye gittiğini söylemek idda etmek hayalden ileri gidebilir mi? kanaatim odur ki ilçemiz halkının ekonomisi , yaşam standartlarıda, basınımızın durumunu da anlaşıla bileceği gibi ileriye gitmek bir yana hatta kötüye geriye gitmektedir bunu niye diyorum derseniz. ilçemizde görev yapan Sosyal hizmetler ilçe müdürlüğümüze adliye binamız dar geldi. hasan bora parkı yolunda yeni bir binaya taşın dı da ondan biliyorum yoğunluk hat safhada Maşallah ,bu kurumumuz ve personel çok yoğun bir şekilde harıl harıl çalışıyorlar…
İlçe basınımız bu hale gelmesinin diğer ilçelerimizi basına nazar, geri olmasına başlıca nedenleri nelerdir? Bu konudaki görünüş ve düşüncelerimizi de sizlerle paylaştıkdan sonra , huzurlarınızdan ayrılmak istiyorum.
BİRİNCİ NEDEN; ilçede hizmet veren kamu kurum ve kuruluşların yetkili müdürleri kanun gereği yayınlatmak zorunda oldukları resmi ilanları yaptırmak istememeleri, bu ilanları kanunsuz olarak parçalara bölüp eşik değer altında tutuyorlar ve doğrudan temin yoluyla yapıyorlar. bu durum hem ilanın şefaflığına gölge düşürüyor hem de devletin gazetelerin ayakta durması için verdiği payı azaltıyor. kanunla garanti altına alınan gazetelerin gelirini Müdürler uğraşmamak için kesiyor. sanki babasının parasını veriyor. basının üç kuruşluk gelirine göz dikiyor. ilan vermeyince kendisi bir şey mi kazanıyor. yok! sadece gazetelerin gelirine tırpan vuruyor. denetim zaten yok. bir çok kamu kuruluşu en ufağından kömür alıyor bunu da doğrudan teminle yapıyor. ne bilelim kömürcüyle anlaşıp evinin kömürünü beleşe getirmediğini… hiç bir kuruluşa veya kimseye yapıyor demiyorum. kötü niyetli olunabilir diyorum. doğrudan teminde şu da var üç firmaya teklif verdi diyelim üçüde anlaşıp fiyatı yüksek çekip karı bölüşebilir ama ilan yaptırırsa ihaleye herkes girer ve ihale olur en düşük veren ihaleyi alır. Gazeteye vereceğin 3 kuruşluk ilan parasından kaçıp devleti bir sürü zarara uğratırsın. hem zaten ihale dosyasını istekliye satıp ilan parasını hatta fazlasını da istekliden alıyorsun böylece gazetenin parası çıkmış oluyor. yani iş güzarlığa gerek yok basının güçlenmesi gerek.
İKİNCİ NEDEN: Basın kuruluşlarının matbaları da var bunlardan ek gelir elde ediyor basınımız. Merkez ve köylerde yaşayan vatandaşlar düğün, nişan gibi organizasyonlarında davetiyelerini dışarıdan bastırıyor. ilçemizdeki matbaaları tercih ederseler basın da güçlenir.
ÜÇÜNCÜ NEDEN: İlçemiz esnafları Fatura irsaliye, Takvim, Broşür el ilanı gibi matbu işlerini Kayseri Ankara İstanbul ve çevre ilçelerde yaptırıyor. geçenlerde gördüm ilçemizde bir fırın takvimini çayıralandan bastırmış inanın baskısı soluk net değil, bir fırında takvimi istanbuldan bastımış dağıtırken gördüm yapraklarında yozgat namaz vakitleri yok en yakın il Ankara esnafa doğu illerinin namaz vakitleri yazan takvim kütüğünü göndermişler. kim asar o takvimi duvarına diyarbakırın gaziantebin namaz vakitlerinden bana ne bana Yozgat lazım. işte gitti fırıncının 700-1000 lirası.
DÖRDÜNCÜ NEDEN: esnaflarımız yıllık 50 tl olan destek bedelini verip gazetelere abone olmuyorlar. yıllık 50 tl bir esnafı batırmaz ama gazetenin kağıdını kalıbını boyasını bari aldırır.
BEŞİNCİ NEDEN: ilçe halkımızdan köşe yazısı resim, şiir gibi etkinliklerini gazetelerde yayınlatıp gazetelerin içerik zenginliğine katkı sağlamıyorlar.
ALTINCI NEDEN: inşaat yapan müteahitler, kampanya yapan esnaflar gazetelere reklam verip hizmetlerini duyurmuyorlar.
Bu örnekleri daha da sıralamak mümkündür. Dikkatlerinizi çekmeye çalıştığım bu hususları ve olumsuzlukları üst üste koyduğumuzda kendilerini geliştirmesi yenilemesi , günün koşullarına ayak uydurabilmesi de doğal olarak mümkün değildir. halbuki ilçemizde haftada bir gün yerine 3-4 gün gazetemiz faliyet göstermesi gerekir diye düşünüyorum. bu duygu ve düşüncelerle 2016 yılının ilçeme ülkeme hayırlar getirmesini dilerim. İskender Karaca Karayakup Kasabası Karayakup mahallesi eski muhtarı.
EtiketlerManşet