Anasayfa / Güncel / BUĞDAY HASADININ ZAMANINI İYİ BELİRLEMEK ÜRÜN KALİTESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

BUĞDAY HASADININ ZAMANINI İYİ BELİRLEMEK ÜRÜN KALİTESİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör 2019 yılı hasat dönemi ile ilgili açıklamalarda bulundu; Başkan Güngör Hasat yapılırken Biçerdöverlerin azami en  atl kısımdan biçmesine özen gösterilmeli diyerek, alttan biçim tarlada sap kalmadığı için anız yangınını önler, hem de Sap biçerdövere maksimum girdiği için saman verimini artırır dedi. Başkan Şevki Güngör açıklamalarına şöyle devam etti;“Buğday, tarla bitkileri içerisinde Türkiye’nin en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünüdür. Hububat ekim alanlarının yaklaşık yüzde 68’ini oluşturuyor ve artan nüfus ile birlikte talep de aynı oranda artıyor. Bitkisel üretim içinde bu denli öneme sahip buğdayın ekiminden tüketim aşamasına gelene kadar geçirdiği süreçte her adım büyük özen gerektirir. Bu nedenle buğdayın ekim, bakım ve gübrelemesinde olduğu kadar hasadında da dikkatli olunması gereken noktalar vardır. Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör 2019 yılı hasat dönemi ile ilgili açıklamalarda bulundu; Başkan Güngör Hasat yapılırken Biçerdöverlerin azami en  atl kısımdan biçmesine özen gösterilmeli diyerek, alttan biçim tarlada sap kalmadığı için anız yangınını önler, hem de Sap biçerdövere maksimum girdiği için saman verimini artırır dedi. Başkan Şevki Güngör açıklamalarına şöyle devam etti;“Buğday, tarla bitkileri içerisinde Türkiye’nin en çok üretilen ve tüketilen tarım ürünüdür. Hububat ekim alanlarının yaklaşık yüzde 68’ini oluşturuyor ve artan nüfus ile birlikte talep de aynı oranda artıyor. Bitkisel üretim içinde bu denli öneme sahip buğdayın ekiminden tüketim aşamasına gelene kadar geçirdiği süreçte her adım büyük özen gerektirir. Bu nedenle buğdayın ekim, bakım ve gübrelemesinde olduğu kadar hasadında da dikkatli olunması gereken noktalar vardır.               Türkiye için stratejik öneme sahip buğday tarımında en önemli işlemlerden birisi yetiştirilen ürünün hasat ve harman edilmesidir. Türkiye’de buğday hasadı bölgelere göre değişmekle birlikte mayıs-ağustos ayları arasında yapılmaktadır. Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde hasat mayıs aylarında yapılırken, Marmara bölgesinde haziran-temmuz aylarını bulabilmektedir. Bölgemizde ise iklim şartlarına bağlı olarak temmuz ortası ağustos başı itibari ile buğday hasadı gerçekleştirilmektedir. Birçok yöremizde buğday hasadı başlangıcı bayramlarla kutlanmaktadır. Buğday hasat ve harmanı Ülkemizde büyük ölçüde biçerdöverlerle yapılmakta ve kısa zamanda ürün ambarlara depolanmakta veya satışa çıkarılmaktadır. Biçerdöver ile hasat da, hasat ve harman işlemi birlikte yapılmaktadır. Bu nedenle biçerdöverin ayarları hasat ve harman açısından tane kayıplarını azaltmak için çok önemlidir. Tane kayıplarının en fazla olduğu arızalı, engebeli arazilerde kullanılan biçerdöverlerin ön tabla, düzenek ayarları çok iyi yapılmalı, tane dökümü asgari seviyede tutulmalıdır.Buğday bitkisi, hava sıcaklığına ve çeşidin erkenciliğine bağlı olarak başak çıkarmayı takip eden çiçeklenmeden 50-60 gün sonra biçerdöver ile yapılacak hasat olumuna gelir. Buğday bitkileri biçerdöver ile hasat olumuna geldiğinde bitkinin sapları, yaprakları ve başaklar sarı saman rengini alır, başaktaki ve tanedeki rutubet oranı %12’nin altına iner.Buğday hasadının zamanını iyi belirlemek tane kayıplarını azaltma ve ürün kalitesi için çok önemlidir. Hasadın erken yapılması, tanelerin buruşuk ve solgun olmasına neden olmaktadır. Çünkü başakların ve tanelerin iyice kurumadan erken hasat edilmesi durumunda tam olgunlaşmamış tanelerde kalite düşmekte, başaktan ve başakçık kavuzundan taneler zor ayrılmakta, yüksek rutubet nedeniyle ürünü kurutmak gerekmektedir. Geç yapılan hasatta ise çeşidin özelliğine de bağlı olarak başakta tane dökülmeleri, yağışa ve rüzgara bağlı olarak bitkide yatmalar, bazı çeşitlerde başaktaki tanede çimlenmeler görülebilir. Buğday hasadındaki 2-3 günlük gecikme dekardan alınan tane veriminde %2-3 arasında azalmaya neden olmaktadır. Hasatta buğday başaklarında rutubet oranı %11-12 arasında olmalıdır. Tanelerin daha yüksek rutubette olması hasattan sonra kurutmayı gerektirmektedir. Hasadın fazla geciktirilmesi de kuş zararı, başak kırılmaları, tanelerde renk değişimi, kararma ve önemli oranda tane dökülmesine neden olarak dekardan alınan verimi düşürmektedir. Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör Buğday tarlasında bitkilerinin hasat dönemine geldiğini gösteren belirtiler ise şu şekildedidir diyerek şunları söyledi; “Buğday tarlasında başaklar altın sarısı rengini almalıdır.Başaklardaki taneler sert olmalı, tırnakla bastırılınca ezilmemeli, kuru olmalıdır. Bitkinin sapı, yaprakları, başağı ve taneleri tamamen kurumuş olmalıdır. Başağı koparıp elimize alıp ovaladığımızda taneler kolayca başakçık kavuzlarından ayrılmalıdır.”dedi.  Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör 2019 yılı hasat dönemi çiftçilerimize bereketli olsun dileklerinde bulundu.

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

20 YILDA 200 BİN FİDAN DİKTİ, ORMAN OLUŞTURDU

Kendini doğaya, yeşile adayan ve 2000 yılında başladığı fidan dikimini 20 yıldır sürdüren Abdullah Karataş, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir