DÜNYA VE İÇİNDEKİLERDEN DAHA DEĞERLİ OLAN HAZİNEYE VAR MISINIZ?
Öyle ya! Akıllı insan hedefini gerçekçi ve büyük tutan kişidir. Kim yakın bir zamanda yok olacak eriyecek sermayenin peşinde koşar ki. Hemen yok olmayacak, sahibine çok karlar getirecek, en zayıf anında onun elinden tutup sahibini selamete erdirecek sermayeler biriktirmek gerek.
Bu sermayelerin başında cennetin anahtarı[1], amellerin/ibadetlerin en faziletlisi[2], kulun Rabbiyle konuşması[3], mü’minin miracı, Allah’a saygı ve bağlılığın göstergesi, dinin direği[4], ilk insan ve ilk peygamber, Hz. Âdem’den itibaren bütün insanlara emredilen namaz gelmektedir.
Yüce Rabbimiz, namaz kılan kullarına merhamet edeceğini, onları bağışlayacağını, kendilerine bitmek tükenmek bilmez rızıklar vereceğini, onları cennetine koyacağını vaat etmiş, namaz kılan kullarının müjdelenmesini istemiştir[5].
Öte yandan Allah’a inandığı halde namaz kılmayan Müslüman, KainatınRabbi’ne Yüce Mevlâ’ya isyan içerisinde olduğunu, kendisine zulmettiğini, namaz kılmamanın bedelini eninde sonunda ödeyeceğini bilmelidir. Zira namazı terk etmek büyük günahtır. Rabbimiz, “Nihayet onların (Nuh, İbrâhim, Yakub peygamberler ve salih kimseler) peşinden öyle bir nesil geldi ki, bunlar namazı bıraktılar, nefislerinin arzularına uydular. Bu yüzden ileride sapıklıklarının cezasını bulacaklardır[6]. Buyurmaktadır.
Namaz, kendisini eda eden kimse için kıyamet gününde nur, delil ve kurtuluş vesilesi olacaktır. Namaza devam etmeyen kişinin ise kıyamet günü nuru, delili ve kurtuluşu olmayacaktır[7]. Peygamber efendimiz (sav), sabah namazını kılan kimsenin Allah’ın koruması altında olacağını[8], sabah namazının sünnetinin de dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlı olduğunu[9]belirtmiştir. Namazı terk etmenin büyük bir kayıp ve hüsran olduğunu belirten Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur. İkindi namazını kaçıran kimse, sanki ailesini ve malını yitirmiş gibidir[10].
Namaz sayesinde Müslüman madden ve manen temiz olur, günlük hayatını disipline eder. Namaz Müslümana zorluklara karşı direnç göstermeyi ve sabretmeyi öğretir[11]. Günde beş vakit Allah’ın huzuruna çıkma bilinciyle yaşayan mü’min kötülüklerden uzak durmaya çalışır.
Haydi kardeşlerim! Bu müjdelere koşalım. Kendisine yönelen herkesi hiçbir ayrım yapmadan bağrına basıp kabul eden camilerimizde buluşalım. Yarıyıl tatilini de fırsat bilerek çocuklarımızla beraber camileri şenlendirelim. Tüm ailemizleRabbimize kulluk etmenin güzelliklerini tadalım.
[1]Tirmizî, Taharet, 1. [2]Buhârî,Tevhid, 48. [3]Buhârî, salât, 36. [4]Tirmizî, İman 8, İbnHanbel, V, 231. [5]Tevbe 9/71;Enfâl 8/3-4;Ra’d 13/19;Mü’minûn 23/1-2; Tevbe 9/72. [6] Meryem 19/55. [7]İbnHanbel, II, 169. [8]Müslim, Mesâcid 262. [9]Müslim, Müsâfirîn, 96. [10]Buhârî, Mevâkîtü’s-Salât,14; Müslim,Mesâcid, 200. [11] Bakara 2/153.