Anasayfa / Güncel / MASKE VE SOSYAL MESAFE VAR MI?

MASKE VE SOSYAL MESAFE VAR MI?

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında ilçemizde salgınla mücadele ekiplerince denetim gerçekleştirildi.
Sarıkaya Kaymakamlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında denetlemelerini sürdürürken, cadde ve sokaklarda ilçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından maske, mesafe ve HES kodu sorgulaması yapıyor.
Özellikle ilçemizde açılan yöresel ürünler pazarında uygulama yapan ilçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri vatandaşlardan HES kodu sorgulaması yaparken sosyal mesafe ve maske kurallarına uymaları gerektiğini dile getirdi.
VATANDAŞLAR UYGULAMADAN MEMNUN
Vatandaşlardan Mustafa Güngör, “uygulamaların önemli ve bizim sağlığımız için de çok güzel olduğunu belirterek, bunun yanında vatandaşların da kurallara uyması gerektiğini” söyledi.
Ersin Güler ise, “Çok yerinde bir uygulama. Sokaklarda insan yoğunluğunun olduğu yerlerde yapılan uygulamalardan son derece memnunuz inşallah bu tedbirlerle vaka sayıları düşer. Yoğunluk ne kadar az olursa, sağlık o kadar korunur” diye konuştu.
Restoran ve Cafe işletmecileri tepkili;
“BU VİRÜS SADECE AKŞAM SAATLERİNDE Mİ MESAİYE ÇIKIYOR”
Beyzade restaurant işletmecisi Burhan Uyar , “1 ay oldu mekanlar açılalı. Yüzde 50 kapasiteye uymak zorundasınız çünkü denetleniyorsunuz. Buna da şükür diyerek kurallara uyuyoruz. Girişte derece ölçüyoruz ve herkesin telefonunda HES kodu var sorguluyoruz ve kontrol ediyoruz. Madem bir kural koyulmuş uymak zorundayız. Hastalık artarsa kapatmak zorundayız ve bu sadece bizi değil herkesi etkiliyor. Bu sektörde çalışan bir sürü arkadaşımız var. Kafe sahipleri, çorbacılar, pastaneler gibi. Bizim işlerimiz akşam saatlerinde başlıyor. Vatandaşlarımız işten çıkınca eşini dostunu alıp yemek yemeye , oturup bir çay içmeye geliyor. Bizim tam işimiz olacağı zaman resorant’ı kapatıyoruz. Ben valimizin bu saatler konusunda bir şeyler yapacağına inanıyorum. Ben sadece personelimi düşünerek açtım. En azından sokağa çıkma yasağına kadar açık kalmalı mekanlar. Bu virüs sadece akşam saatlerinde mi mesaiye çıkıyor” ifadelerine yer verdi.
“LÜTFEN BİRBİRLERİNE SARILMASINLAR”
İsmini vermek istemeyen bir cafe işletmecimiz “Bu kısıtlamalara herkes uymak zorunda ki işimize devam edebilelim. Sandalyelerimizin arasını açtık, kalanları depoya kaldırdık. İki kişi almaya çalışıyoruz. Dört kişi oturmak isteyenler için araya sandalye koyuyoruz. Bütün dezenfektanlarımız masalarda hazır ateş ölçerimiz var. Ne gerekiyorsa hepsini yapıyoruz. İnsanlardan rica ediyorum lütfen birbirlerine sarılmasınlar. Dikkat edenler var tabi ki ama dikkat etmeyip birbiriyle çok yakın olan da var. Bu süreçte bu durum bizi çok rahatsız ediyor” diye belirtti.
“MASAYA BİR DEZENFEKTAN KOYMAKLA HİJYEN KURALLARINA UYUYORUZ ANLAMINA GELMİYOR”
Gazetemizi telefonla arayan bir vatandaşımız; “Kafelerin ve restoranların kurallara uyduğuna inanmıyorum” “Kurallara asla uymadılar ve uymadıkları gibi yüzde 50’si bir şekilde faaliyetlerine devam etti. Kısıtlamalar tekrar geri gelmeli, geleceğini de düşünüyorum. Bana göre insanlar çok bilinçsiz. Sadece kafe ve restoranlarda değil, marketlerde insanlar sıra oluyor. O kuyruklarda hijyen kuralları ve sosyal mesafe sıfır. Masaya bir dezenfektan koymakla hijyen kurallarına uyuyoruz anlamına gelmiyor. Ben bir yere gittiğimde özellikle bize servis yapan arkadaşların maske kullanmasına dikkat ediyorum ve el hijyenini iyi yaptığını düşünmek istiyorum” dedi.
“ALINAN TÜM TEDBİRLER HEPİMİZİN GÖREVİ HALİNE GELDİ”
Kafe ve restoranların dikkat etmediğine değinen bir vatandaş ise “Ben uyduklarını düşünmüyorum. Yasakların olduğu zamanda da belli kesim ve restoranlar açıktı. Uyduklarını düşünmüyorum. Kısıtlamalar tekrar gelecek ve gelmeli de çünkü vatandaşlarımız çok bilinçsiz. Maske takmıyorlar ve oturdukları zaman el dezenfektanlarını kullanmıyorlar. Ben bütün kurallara dikkat etmeye çalışıyorum, dikkat etmek zorundayım zaten. Kendimden önce ailemi ve başkalarını düşünüyorum” derken bir diğer vatandaş ise “Kişisel çıkarları için kurallara uymayanlar çıkıyor tabi ama benim bugüne kadar gittiğim yerlerde dikkat ediliyordu ve herkes dikkat etmeli zaten. Alınan tüm tedbirler hepimizin görevi haline geldi. Çevremiz için mutlaka dikkat etmeliyiz. Tek kişinin davranışı hepimizi etkiliyor. Dikkat edilmezse içinde olduğumuz zor süreç daha çok uzayacak” dedi.
CEZA YAZILMIYOR.
Gazetemizi arayan bir vatandaşımız ise; Ceza yazılmıyor. Yeterince denetim yok diyerek şunları söyledi. “Baran caddesinde denk geliyorum. Maskesiz vatandaş bir de azında sigara yürüyor. Sosyal mesafe ise hiç yok. Bankamatiklerin önünde vatandaş sırada, sosyal mesafe yok. Marketlerde kasa önünde sırada herkes. Sosyal mesafeye dikkat eden yok. Hele bazı büyük marketlerin önünde promosyonlu ucuz ürünlerin satıldığı günlerde özellikle bayanlar iç içe, ucuz bir tava alacağım diye millet birbirinin üzerinde, ensesinde. Sosyal mesafe sıfır. Daha sonra bu bayan evine geliyor. Çocuklarına eşine bulaştırıyor. Bazı restorantlarda garsonun azında maske var burnu açık. El hijyenine ne kadar dikkat ediyor belli değil. İşin mutfağındaki aşçı, yemeği tabağa koyan, yemeği hazırlayan ne kadar denetleniyor. Çayı dolduran kahveyi yapan ne kadar dikkat ediyor. Geçen ekmek arası dürüm yapan bir yere gittim. Garson azında maske var burnu açık, elinde eldiven yok, ekmek arasına eli ile baharat atıyor. Bunu görünce siparişi iptal ettim ve uyardım. Garsonun bana dediği “biz ellerimizi sürekli dezenfekte ediyoruz” ama ben sana nasıl güveneyim. Elinde de eldiven olmalı. Hayat devam ediyor, elbette ama kurallara dikkat etmemiz lazım. Birde ingiliz mutasyonu çıkmış. Bu mutasyonlu virüsün bulaşması daha kolay ve daha tehlikeli. Yozgat olarak sarı renkten turuncuya geçtik. Bu duruma lokanta, restorant, cafe tarzı işletmelerin daha çok dikkat etmesi gerek. En çok zarar onlara oluyor. Birde berberlerin çoğu kurallara daha dikkat etmiyor. Ben virüs çıktı çıkalı berbere de gitmiyorum. Evde kendim tıraş oluyorum. Toplum olarak hepimizin dikkat etmesi gerek.”dedi. Habre: M.Tek

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

TÜRKOLOG FATİH ALPARSLAN İLE SÖYLEŞİ-1

AHMET KOÇAK: “Fatih Bey, kısaca kendinizi tanıtır mısınız? (Nerde doğdunuz, nasıl bir ailede,  nerde büyüdünüz, …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.