Anasayfa / Sarıkaya / ROMA HAMAMI YOL HARİTASI

ROMA HAMAMI YOL HARİTASI

Başkan Açıkel “Çalışmalarımızın sonuna geldik. Roma hamamının
turizme açılması için çok çalıştık. Şimdi gelen heyetle yol haritamızı belirledik.”dedi.

İlçemiz merkezinde 2 bin yıl öncesinden günümüze kadar varlığını koruyan, mimari özelliğini kaybetmeden görselliğini koruyan tarihi Roma Hamamı kalıntılarının turizme açılabilmesi için yol haritası ve yapılacaklar belirlendi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür yardımcısı Seyit Ahmet Arslan, Restorasyon Daire Başkanı Cengiz Uğur, Yozgat İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Çiftçi, ilçemizdeki tarihi Roma Hamamı’nda incelemelerde bulundu. Arkeolog ve akademisyenlerinde yer aldığı heyete Sarıkaya Belediye Başkanımız Ömer Açıkel eşlik etti ve Roma hamamı ile ilgili bilgi verdi. Yapılan değerlendirmede, Sarıkaya Roma Hamımı kalıntılarının kısa, orta ve uzun vadede turizme kazandırılması için yapılması gereken çalışmalar üzerinde duruldu. Öncelikle Roma Hamamı kalıntılarının bulunduğu bölgede çevre düzenlemesi yapılıp, gezi yolları açılarak, ziyaretçi kabulüne başlanılacak. Orta vadede, yarım kalan kazılara devam ettirilirken, uzun vadede istimlak yapılan fakat yıkılmayan yapılar yıkılıp, kazı alanı genişletilecek.

 

2 bin yıl öncesinden günümüze kadar gelen, mimari özelliğini kaybetmeden görselliğini koruyan tarihi Roma Hamamı kalıntılarının kalan bölümlerinin de gün yüzüne çıkartılabilmesi için yürütülen çalışmalar, yaklaşık üç yıl önce durdurulmuştu. Yozgat İl Özel İdaresi’nden Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilip birinci derecede sit alanı olarak ilan edilen tarihi Roma Hamamı kalıntılarının etrafının tel örgülerle çevrilip, kapısına kilit vurulmuştu. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne alınan halk arasında ‘Kral Kızı’ olarak da bilinen Roma Hamamı kurtarma kazıları devam ettiği süre içerisinde gerek yurt dışından ve gerekse yurt içinden birçok bilim adamının ilgisini çekti. Dünyada içerisinde sıcak su bulunma özelliği taşıyan iki Roma Hamamı’ndan biri olan Basilica Therma, 48-50 derece sıcaklıktaki şifalı suyunun yanı sıra görsel zenginliğiyle de dikkat çekiyor. İlçe merkezinde bulunan kalıntıların kalan bölümleri halen yıkılması planlanan binaların altında bulunuyor. Hazırlanan yeni yol haritası ile binaların altındaki kalıntılar da uzun vadede gün yüzüne çıkarılacak. İngiltere’nin Baht şehrinde bulunan benzerini ziyaret için turistlerin 25 Euro ödeyerek girebildiği, senelik bir milyon turistin ziyaret ettiği de bilinmektedir. İlçemizdeki Tarihi Roma Hamamı eğer turizme kazandırılırsa Sarıkaya esnafı içinde bir can suyu olacak. Gelen turistlerin ihtiyaçlarını karşılamak için daha değişik iş kollarının açılmasına sebep olacak.
Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel gazetemize verdiği demeçte; “Çalışmalarımızın sonuna geldik. Roma hamamının turizme açılması için çok çalıştık. Şimdi gelen heyetle yol haritamızı belirledik. Kısa , orta ve uzun vadede yapılması planladığımız çalışmalar var. Bunu ilerleyen zamanlarda kültür müdürlüğü ile gerçekleştireceğiz. İlçemize şimdiden hayırlı olsun.”dedi.

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

ACAR DONDURMA AÇILDI

Acar dondurma işletmecisi Yasin Aktan dondurmanın bir kültür olduğunu ifade ederek şunlarıkaydetti; “dondurmacılık bizim baba …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.