Anasayfa / Güncel / ZABRUS ZARARLISINA KARŞI TOHUMLARI İLAÇLAYALIM

ZABRUS ZARARLISINA KARŞI TOHUMLARI İLAÇLAYALIM

Geçtiğimiz yıl çiftçimize ciddi zararlar açan Ekin Kamburu Böceği (Zabrus) hakkında Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç uyardı. Tohumlarınızı ilaçlayın
EKİN KAMBUR BÖCEĞİ (ZABRUS) MÜCADELESİ
Zabrus böceğinin zararları, tanınması ve mücadelesi hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç ilk olarak Zabrus’u tanıttı.
TANINMASI
“Ergin böceklerin sırtları parlak ve siyah renklidir” diyen Adruç; “Sırtlarında uzunlamasına nokta ve çizgiler vardır. Kışı toprak içerisinde ergin ve larva olarak geçirirler. Yılda bir döl verirler ve her bir dişi 40-80 arası yumurta bırakır” dedi.
ZARAR ŞEKLİ:
Mahsüle verdiği zararlar hakkında gazetemizi bilgilendiren Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç; “Buğday ve Arpada önemli zararlar yapar. Tarlalarda yer yer boşluklar meydana getirir bazen tarlanın tamamına da zarar verebilir. Ekin kurdu zararını 3 dönem de yapar. Genç larvalar sonbaharda ekin yapraklarını toprak içine çekmek ve kök boğazını kemirmek suretiyle zarara sebep olur.
Olgun larvalar ilkbaharda havaların ısınmasıyla birlikte yaprak ve sürgünleri yiyerek zarara neden olurlar. Erginler ise hasada yakın zamanda başak tanelerini, hububat ekiminden sonra ise toprak altındaki taneleri kemirerek zararlı olurlar” şeklinde açıklamalarda bulundu.
KÜLTÜREL MÜCADELESİ:
Zabrus zararlısı ile kültürel mücadele konusunda açıklamalarda bulunan Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç; “Derin toprak İşlemesi, Münavebe, Tarla temizliği ve tarlada besin kaynağının az olması için hasatın geciktirilmeyerek başaktaki danelerin toprağa düşmesi engellenmelidir” dedi.
KİMYASAL MÜCADELESİ:
En büyük mücadelenin ekim döneminde olduğunu dile getiren Başayan başlıca kimyasal mücadeleler hakkında şöyle açıklamalarda bulundu.
(Tohum İlaçlaması) :Ekin kurduna karşı en etkili mücadele Tohum ilaçlamasıdır. Sürme hastalığına karşı kullanılan tohum ilacının ekin kurduna karşı bir etkisi yoktur. Tohum ilaçlanırken her iki ilaçta birlikte kullanılmalıdır. Sürme ve Ekin kurdunun ilaçları tamamen farklıdır. Tohum ilaçlaması açık havada yapılmalı ve Tohumluk bekletilmeden ekilmelidir.
100 Kilo tohumda 350 g/l Thiamethoxam etken madddeli ilaçtan 150 ml ilaç kullanılabileceği gibi 600 g/l Imidacloprid etkin maddeli ilaçtın ise 100 Kilo tohuma 235 Ml ilaç kullanılabilir” dedi.
YÜZEY İLAÇLAMASI
Yüzey İlaçlaması hakkında bilgi veren Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç; “Tohum ilaçlaması unutulmuş veya gereği gibi yapılmamışsa İlkbahar aylarında tarla kontrolleri yapılmalı ve böcek zararı var ise kısmen zararı önlemek için aşağıdaki ilaçlar kullanılmalıdır.
– Deltamethrin 25gr/lt E.C. Etken maddeli ilaçtan dekara 20 ml veya Lambda-cyhalothrin 50 g/l etken maddeli ilaçtan ise 50 ml / da larva kullanabilirler” dedi. Ayrıntılı bilgi almak isteyen tüm çiftçilerin Sarıkaya Ziraat Odasına yada Sarıkaya Ziraat Odası Marketine gelerek bilgi alabileceklerini dile getiren Yüksek Ziraat Mühendisi Soner Arduç; tüm çiftçilere bereketli ekimler diledi.
Haber Murat Yakışıklı

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

GENÇLİK MERKEZİ AÇILDI

Sarıkaya Belediye Başkanı Av. Ömer Açıkel’in ilçemize kazandırdığı birçokhizmetin şimdilik sonuncusu olan T.C. Sarıkaya Belediyesi …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.