İş sağlığı ve güvenliği dünyada en önemli konular arasında yer almaktadır. Ülkemizde her 6 dakikada bir iş kazası olmakta, her 6 saatte de bir işçimiz hayatını kaybetmektedir. Bu evlerinden çıkan ve çocuklarının geçimlerini sağlamak için çalışmaya giden 4 işçimizin akşamları evlerine dönememeleri anlamına gelmektedir. İstatistikler her 2,5 saatte 1 işçinin iş göremez hale geldiğini açıklamaktadır. Bu çok acı bir durumdur. İş kazaları istatistiklerinde Avrupa’da ilk sırayı, dünyada ise 3. sırayı almaktayız. Hayatlarımız bu kadar ucuz olmamalı. Yapılan araştırmalarda iş kazalarının yüzde 50’sinin kolaylıkla önlenebilecek kazalar olduğu, yüzde 48’inin sistemli bir çalışma ile önlenebileceği, yüzde 2’sinin ise önlenemeyeceğini ortaya çıkmıştır. Bu da bizlere iş kazalarının yüzde 98 önlenebileceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Önlemek ödemekten ucuzdur mantığı ile hareket ederek işyerlerinde tehlike kaynaklarını ortaya çıkartıp bunlardan oluşabilecek riskleri kontrol altına alabilirsek olabilecek kazaları azaltmış ve tehlikeli ortamları ortadan kaldırmış oluruz. Tabii bu çalışma bir ekip çalışması olmalı ve tüm ekip uyumlu bir şekilde çalışmalıdır. İşte bu uygulamalar işyerlerinde risk değerlendirme çalışmaları olarak adlandırılmaktadır.
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 50.000’den fazla eğitim kurumunda okul öncesi, temel eğitim ve orta öğretim çağında bulunan 05-18 yaş arası 17 milyon civarında öğrenci öğrenim görmekte, 800 bin civarında öğretmen, idareci ve personel görev yapmaktadır.
Eğitim hizmeti verilen bu okulların bulundukları yer, bina yapısı, kat sayısı, atölyeler, laboratuarlar, ulaşım, ısınma, servis, sınıf, yemekhane, kantin, okul bahçesi, okul çevresi trafiği, spor salonu gibi alanlar büyük farklılıklar göstermekte, birçok okul standart olmayan geçici binalarda eğitim ve öğretim hizmetini sürdürmektedir.
Bu kadar büyük ve çeşitlilik arz eden eğitim ortamlarının taşıdığı sağlık ve güvenlik riskleri ile alınması gereken önlemler de aynı oranda farklılıklar göstermektedir.
Oysaki çocuk ve gençlerimizin güvenli okullarda eğitim görmeleri, sağlık ve güvenlik konularına ilişkin riskler hakkında bilgilendirilmeleri, doğru davranış modellerini kazanmalarına yönelik beceri eğitimleri almaları ve geleceğin işgücünü oluşturan çocuklarımızın bu kazanımlarla çalışma hayatına atılmaları büyük önem taşımaktadır.
Yozgat İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak hedef kitlemiz il merkezi ve ilçelerimiz dâhil tüm eğitim çalışanlarının İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimlerinin eksiksiz olarak almalarını ve bu bilinci bir kültür haline getirmelerini sağlamaktır.
Bu kapsamda il merkezimizde 1700 personelimizin (Öğretmen, teknisyen, hizmetli, İŞKUR personeli, Ücretli öğretmen, sürekli işçi ve 4-C li personel) Temel İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimleri tamamlanmıştır. Çok yoğun bir şekilde kalan personelin eğitimleri devam etmektedir.
Ayrıca Mesleki ve Teknik okullarda öğrenim görmekte olan öğrencilerimize de bu eğitimler verilmektedir.
Bu çalışmaların ilimiz çalışan ve öğrencilerimize faydalı olması temennisi ile “GÜVENLE BÜYÜ YOZGAT” sloganının olumlu sonuçlar vermesini ümit ederiz.
Saim KUŞ
İl Milli Eğitim Müdürü