Son yılların en sıcak yaz mevsimini yaşıyoruz. Özellikle yaşlı ve çocuklar bu günlerde güneşte fazla kalmamaları gerekiyor. Aşırı sıcaklar yaşlı, çocuk ve hamileleri daha fazla etkiliyor. Önümüzdeki ay da daha fazla sıcakların artacağını belirten uzmanlar, dikkatli olmamız için uyarılarda bulunuyor. Bizde sıcak çarpması ve alınacak önlemler hakkında ilçe sağlık müdürü Dr. İkbal Altındağ ile bir röportaj yaptık. Sarıkaya İlçe sağlık Müdürü Dr. İkbal Altındağ, gazetemize yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Dünyamız ve ülkemiz küresel ısınmanın etkilerini belirgin bir şekilde hissediyor. Bu yıl son yılların en yüksek sıcaklıklarını gördüğümüz bir yaz ayı yaşıyoruz. Yüksek sıcaklıklara uzun süre maruz kaldığımızda gelişebilecek sıcak çarpmalarında vücut sağlıklı bir sıcaklığı koruyamaz ve aşırı ısınır. Sıcak Çarpması denilen bu durumlarda; Vücut sıcaklığında artma (40 derece üstü), Zihinsel durumda değişiklik, kafa karışıklığı, konuşma zorluğu, nöbet, bilinç kaybı gibi durumlar, Hareketlerin koordinasyonunda, odaklanmada güçlük, Baş ağrısı, baş dönmesi, Mide bulantısı, kusma, Kuru, sıcak, kızarık cilt, Hızlı soluk alıp verme, kalp hızında artış meydana gelebilir.
Bu bulgular gözlenirse özellikle de kronik hastalıklara sahip olan kişilerde hemen acil 112 aranmalı veya en yakın acil servise başvurulmalıdır. Yaşlılar, gebe ve emzirenler, kronik hastalığı olanlar, vücut sıcaklığı mekanizmalarını etkileyen bazı ilaçları kullananlar, kilolu kişiler ve sıcak havada çalışan veya egzersiz yapanlar sıcak çarpması açısından daha fazla risk altındadır. Sıcak çarpmalarına karşı tedbiren; Bol, ince giysiler giyilmeli, Dışarı çıkarken şapka, güneş gözlüğü kullanılmalı ve en az 15 koruma faktörlü güneş kremi sürülmeli, Bol sıvı tüketilmeli, Park halindeki araba içinde çocuk veya evcil hayvan bırakılmamalı, Fiziksel egzersizler günün erken saatleri veya akşamları gibi daha serin saatlerde yapılmaya çalışılmalı, Evde isek perdeler çekilerek iç ortam ısısının daha düşük kalması sağlanmalı, Başka herhangi bir hastalığa karşı tedavi alınıyorsa sıcak çarpması hakkında bilgi sahibi olarak acil bir duruma karşı hazırlıklı olunmalıdır.
Bu basit müdahalelerle ciddi bir tıbbi durum gelişmesinin önüne geçilebilir.”dedi.
Özellikle saat 11:00/16:00 arasında işi olmayanlar sokağa çıkmazsa güneş ve aşırı sıcaklardan korunmuş olurlar. Kronik hastalığı olan kişiler ise bu mevsimlerde daha dikkatli olmaları gerekiyor.
Haber Murat Yakışıklı
