Anasayfa / Güncel / YOZGATTA YEREL MEDYA ZİRVESİ 

YOZGATTA YEREL MEDYA ZİRVESİ 

 

Yozgat Gazeteciler Cemiyeti ve İç Anadolu Gazeteciler federasyonunun işbirliği ile gerçekleştirilen İç Anadolu Yerel Medya Toplantısında Anadolu Basınının sorunları masaya yatırıldı ve çözüm önerileri konuşuldu.Türkiye Gazeteciler Konfederasyonuna bağlı İç Anadolu Gazeteciler Federasyonuna üye 12 gazeteciler cemiyeti başkanı ile Yozgat’taki gazetelerin sahip ve temsilcilerinin katıldığı toplantıda belirlenen sorunların çözümü için ilgili bakanlıklara bildirilmesi kararlaştırıldı.

Yaygın medyanın bugün geldiği aşama ile basın mensuplarının sorumlulukları ve etik kurullar gibi konuların da ele ele alındığı toplantıda Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı,İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu başkanı Adem Alemdar,Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin,Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu genel başkan vekili Feridun Fazıl Özsoy,Basın İlan Kurumu yönetim kurulu üyesi Mustafa Arslan,Çorum Gazeteciler Cemiyeti başkanı ve BİK genel kurul üyesi Şevket Erzen ile toplantının özel konuğu Yozgatlı gazeteci Ömer Şahin’in yaptıkları konuşmalar ilgi ve beğeni ile izlendi.Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı da kesintisiz 3 saat 15 dakika süren İç Anadolu yerel medya toplantısına tele konferansla katıldı.Toplantının son bölümünde ise yerel medyanın sorunlarına ilişkin soru önerileri Mustafa Arslan tarafından cevaplandırılacak değerlendirildi.
Toplantının ardından Yozgatın il yöneticileriyle Şahin Tepesinde öğle yemeğinde buluşan konuk gazeteciler,daha sonra proğram kapsamında düzenlenen kent içi tanıtım turunda gezdirildikleri Bilal Şahin Külliyesi,Spor vadisi projesi ile Yozgatın tarihi eserlerine hayran kaldılar.YGC başkanı Kiracı toplantının Yozgata yakışan bir proğram çerçevesinde tamamlandığını hatırlatarak gösterilen ilgi nedeniyle seçkin konuşmacılara, il yöneticilerine ve katılımcı meslaktaşlarına teşekkürlerini bildirdi.

TGK GENEL BAŞKANI KOLAYLI : SORUNLARIMIZI EL BİRLİĞİ İLE ÇÖZECEĞİZ
Önemli bir mazereti nedeniyle Yozgat toplantısına katılamayan Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı,meslektaşlarına telekonferans yoluyla seslenebildi.Türkiyenin sıkıntılı bir dönemden geçtiğini hatırlatan Kolaylı,biz de yerel medyanın en üst çatı örgütü olarak mesleğimizin sorunlarına çözüm üretmek, meslek onurunu korumak ve hak ettiği saygın konuma ulaşmasını sağlamak için çalışıyoruz. Türkiye genelinde meslektaşlarımızla bir araya gelerek kurduğumuz Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu çatısı altında çözüm önerileri üretiyor, bunları ilgili makamlar nezdinde takip ederek sonuç almaya çalışıyoruz “ dedi.İç Anadolu Gazeteciler Cemiyeti başkanlarının bir araya gelerek sorunlarını Yozgattaki gazetecilerle bir araya gelerek paylaşmasını önemsediğini dile getiren Kolaylı “ Bu toplantıyı başarıyla gerçekleştiren ve TGK’nın çalışmalarında bize bilgi ve deneyimleriyle her zaman katkı sağlayan Osman Hakan Kiracıya teşekkür ediyorum “dedi ve toplantının hayırlı sonuçlara vesile olması dileğiyle tüm katılımcıları telefonla selamladı.

 

KİRACI,YOZGAT BASINININ SIKINTILARINI ÖRNEKLERİYLE DİLE GETİRDİ
Türkiyenin ilk milli parkı olan 1600 rakımlı Yozgat Çamlığındaki Galata Çamlık oteli salonunda düzenlenen İç Anadolu bölgesel yerel medya toplantısında ilk konuşmayı Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı, İç Anadolu Gazeteciler federasyonu başkan vekili ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yönetim kurulu üyesi Osman Hakan Kiracı yaptı.,
Konuşmasına toplantıya katılımları nedeniyle TGK , İGF ve BİK temsilcileri, İç Anadolu bölgesinin cemiyet başkanları ile Yozgatlı yerel gazetecilere teşekkürle başlayan YGC başkanı Osman Hakan Kiracı,son yıllarda yaygın ve yerel medyada teknolojik anlamda önemli değişimlerin yaşandığını ancak günümüzde özellikle Anadolu basınının haber alma özgürlükleri ile ilan sorunlarının yeterince çözümlemediğini kaydederek Yozgatta yaşanan bazı ibretlik sorunlara değindi.Yozgat kent merkezinde geçen ay ÖSYM sınavları öncesinde Bozok Üniversitesinde fotoğraf çeken muhabirin bir akademisyen tarafından yaka paça dışarı çıkarıldığını, takipsizlikle sonuçlanan davada yapılan şikayet üzerine Emniyette sorgulandığını ve bundan 1,5 yıl önce gece yarısı bir gazeteciyi tartaklayan saldırganların Yozgat emniyetince yakalanamadığını hatırlatan YGC başkanı Kiracı,Yozgatın Sarıkaya ilçesindeki icra müdürlüğünün haksız ilan dağıtımı uygulamasını şöyle dile getirdi:

“T.C Sarıkaya icra dairesi müdürlüğü, ilçedeki iki gariban ve de il merkezinde de resmi ilan kaynağı yetersizliğinden kıvranan 6 gazete dururken tamamı 10 sayfayı ve maliyeti de 300 bin lirayı bulan 126 icra ilanını 21 Mart 2016 tarihinde sadece İstanbulda neşredilen Sabah gazetesinde yayınlatarak resmi ilan dağıtımında süregelen haksız uygulamalara bir yenisini eklemiştir.Sabah gazetesine ödenen 300 bin liranın yerel basınımız için ne anlama geldiğini bizim Yozgatlı meslektaşlarımız çok iyi biliyor. Bu rakam Sarıkaya ilçemizdeki gariban 2 gazetenin yıllık aldıkları ilanın 5 katı veya Yozgatta kent merkezinde günlük yayınlanan 6 gazetenin yılda aldığı ilan tutarının yarısıdır.

Halbuki bu ilanlar İstanbulda ulusal bir gazetede değil de Sarıkayadaki 2 gazetemizde yayımı tercih edilseydi,hem oradaki gazetelerimiz ekonomik yönden rahatlayacak,hem de icralık vatandaşlarımız daha az ilan parası ödeyerek daha fazla mağdur olmayacaktı.Üstelik bu ilanların yerel gazetede yayınlanmasıyla daha çok Sarıkayalı açık artırma ilanlarından haberdar olacaktı.İcra kanununun 114.maddesi ile İcra ilanlarının yayımını icra müdürlüklerinin insiyatifine bırakan bu adaletsiz tercih ve uygulamalara artık son verilmelidir.”

ALEMDAR :SORUNLARIMIZ OLDUĞU GİBİ SORUMLULUKLARIMIZ DA VAR

Kiracı’nın ardından kürsüye gelen İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Adem Alemdar

da gazetecilerin sorunları olduğu gibi sorumlulukların da olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
” Türk basını maalesef tam ortadan ikiye bölünmüş vaziyette. Bir kısmı barış özgürlük diyerek ülkenin bölünmesini ve yıkılmasını sağlıyor, bir kısmı da Türkiye dünyanın en özgür basınına sahip diyerek basın özgürlüğünün her şeyi yazmayı gerektirmediğini, basın sorumluluğunun olması gerektiğini savunuyor. Biz ise İç Anadolu Gazeteciler Federasyonu ve Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu olarak bu tartışmaların dışında objektif bir şekilde hem basın özgürlüğünü savunuyoruz, hem de basın özgürlüğünün bir sınırının olması gerektiğini savunuyoruz.”

ÖZSOY :TÜRK DEVLETİNİN BEKASI İÇİN ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPIYORUZ

Medya toplantısında oturumu yöneten Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Başkanvekili Feridun Fazıl Özsoy ise konuşmasında, Türkiye genelinde 8 gazeteciler federasyonu kurulduğunu anımsatarak şunları söyledi :

” Bundan 2 yıl önce 8 fedarasyonu bir araya getirerek Türkiye Gazeteciler Konfederasyonunu da kurduk. Bizim iddiamız ve idealimiz Anadoluda yerel basını ayağı kaldırmak, meslektaşlarımızın sorunlarını çözüme kavuşturmak.. Bu konusunda çaba harcıyoruz.Bu gün burada bu çabaların bir tanesini sergilenmek üzere …İç Anadolu Gazeteciler Federasyonuna bağlı 12 ilin cemiyet başkanları Yozgat’ta bir araya geldi.İç Anadolu’nun tamamı burada. Türkiye’de yerel medyanın sorunları var. Sorunları var ama sorumlulukları da var. Biz sorumluluklarımızın bilincindeyiz..Bu arada Türkiye devletinin bekası konusunda, Türkiye’nin daha güçlü olması konusunda yerel medya olarak üzerimize düşeni yapıyoruz”

BİLGİN: BASIN TAMAMEN OBJEKTİF VE YANSIZ OLMALIDIR

Ankara Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin ise konuşmasının başında Türkiyenin oldukca zor bir süreçten geçtiğini hatırlatarak “Vatanımıza ,bayrağımıza ve ezanımıza sahip çıkmak zorundayız.”dedi. Bilgin, Türkiye’de teknolojik gelişmenin Avrupa’nın birçok ülkesinden çok daha ileride olmasına karşın, gazetecilik mesleğinin de çok gerilerde kaldığını ileri sürdü. Bilgin, Türkiye’de onca olaylar yaşanıp, basının bazı geometrik işaretlerle tanımlanmasını doğru bulmadığını belirterek “Gazetecilerin, gazetelerin geometrik ölçümlerle sınıflandırılması yanlıştır. Eğer gazeteciler illa bir geometrik bir şekille adlandırılacaksa, o da paralel, yatay olmaz, dik çizgi olur’’ dedi.

Bilgin, basın özgürlüğü ve basın etiğinin kişilerin özel hayatlarına girmek, devlete karşı eylem yapanların propagandasını yapmak anlamına gelmeyeceğini, bazı basın yayın kuruluşlarında yayınlanan fotoğrafların, yapılan haberlerin basın etiği ile basın özgürlüğü ile özdeşleştirilemeyeceğini anlattı.

Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu onursal başkanı Nazmi Bilgin daha sonra şöyle konuştu :

“Yalan haber diye bir kavram yanlış bir kavramdır. Yalan olan şey zaten haber olmaz. Günümüzde basın özgürlüğü konusundaki sıkıntılarımız bugün değil geçmişte de vardı. Basın kuruluşlarının özgürlüğünü ekonomik bakımdan özgür olmalarına bağlı. Yandaş ya da diğer kavramların basınla ilişkilendirilmesi çok yanlıştır. Basın tamamen objektif, olmalı ve yalnızca doğruları yazması gerekir.”

ARSLAN :ANADOLU BASININA DA CAN SUYU GEREKMEKTEDİR.

Basın İlan Kurumu yönetim kurulu üyesi Mustafa Arslan , Yozgat yerel medya toplantısında konuk gazetelerin sorularını yanıtlamadan önce yaptığı konuşmada “ Anadolu basınının bir anlamda sektörü ayakta tutacak basın işletmelerini ticari anlamda bir işletme haline getirecek can suyuna ihtiyaç var.” Mustafa Arslan özetle şöyle konuştu :

“Yerel medyamıza hazine destekleriyle can suyu verilebilir.Mesela ,Normal şartlar altında bölgelere göre belli sayıda istihdam da bulunan işletmelere vergi muafiyetleri, sigorta pirimi destekleri, işletmeler eğer yeni bir tesis kuracaklarsa arsa teşvikleri gibi teşvikler getirilmeli. Sektörümüzün de bu teşviklere özel olarak ihtiyacı var. Küçük ve orta ölçekli işletmeler için verilen desteklerin sektörümüz için yeni bir anlayışla düzenlemeye ihtiyaç var. KOSGEB’in iş birliği, güç birliği paketi var. Bu paket 5 işletmenin bir araya gelerek yeni bir yatırım yapmasına tanıyor. Ancak özellikle bizim sektörümüzde beş işletmelerin bir araya gelmesi oldukça güçtür. Bu basın için 3 işletmeye düşürülebilir. Destek tavanı 500 bin lira ile sınırlandırılabilir, 250 bin lirası hibe, 250 bin lirası da beş yıllı faizsiz geri ödemeli verilebilir. Böylece bir matbaa tesisi kurulabilir. Ortak oluşturacakları eleman altyapısı ile beraber daha güzel gazeteler ve bulundukları il ve ilçelerin ihtiyacı olan matbaa tesislerini karşılamış olur. Kalkınma ajansları proje çağrılarında STK’ların yüzde 75’lik destek sağlıyorlar piyasa firmaları için bu yüzde 50 oluyor. Biz basın işletmelerini STK gibi algılanmasını bekliyoruz.”

ERZEN :MESLEKTAŞLARIMIZIN SORUNLARINI YETKİLİ MAKAMLARA TAŞIYORUZ

Toplantının son konuşmasını ise Çorum Gazeteciler Cemiyeti Başkanı , Basın İlan Kurumu genel kurulu ve Basın Kartları komisyonu üyesi ve Şevket Erzen yaptı.Basın kartı müracaatlarındaki bekleme sürelerinin kısaltılması başta olmak üzere, getirilen kolaylıkların, altını çizen Şevket Erzen, “Basın kartlarıyla ilgili olarak her türlü sorunlarınızı bize iletmeniz halinde yönetmeliklerin elverdiği ölçüde her arkadaşımıza yardımcı oluyoruz.Meslektaşlarımız bizi bilgilendirmeleri halinde gereğini memnuniyetle yerine getirmeye çalışırız “dedi.Basın kartları yönetmeliğinde yapılan son değişikle,Basın iş Kanunu kapsamında en az 5 yılını tamamladığını belgeleyen herkesin, müracaatı halinde bekleme süresiyle karşı karşıya kalmayacağını vurgulayan Erzen aynı konuda özetle şunları söyledi :

“Yıllardır içerisinde bulunduğumuz basın camiasının tüm sorunlarını yakinen biliyoruz. Yaptığımız tüm görüşme ve toplantılarda dile getirdiğimiz hususların, bugün çözülmüş olmasını görmek, bizi de fazlasıyla mutlu ediyor. Meslektaşlarımızın sorunlarını yetkili makamlara taşımakla ilgili sorumluluğumuzu özenle yerine getirmeye çalışıyoruz. Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi olarak üstlendiğimiz görevin yanı sıra, Basın Kartı Komisyonu’nda Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcileri olarak görev almamız da, Anadolu Basını adına kayda değer bir diğer önemli gelişmedir.”

Toplantının son bölümünde ise Yozgatlı gazete sahiplerinden Ahmet Büyüksoy,Eyüp Yıldız,Muammer Yıldız,Eren Kurban,Nuh Aydıner,Nuri Erdoğan ve Necdet Demirel’in sorularını BİK yönetim kurulu üyesi Mustafa Arslan yanıtlayarak ayrıntılı açıklamalarda bulundu.

İç Anadolu yerel medya toplantısıyla ilgili olarak bir sonuç bildirgesinin hazırlanarak kamuoyuna açıklanması ve sorunların imzalı bir rapor halinde ilgili bakanlıklara ulaştırılması kararlaştırıldı.

GAZETECİLER TOPLANTIDAN SONRA İL YÖNETİCİLERİYLE BULUŞTULAR

Yaklaşık aralıksız 3 saat süren toplantının ardından topluca hatıra resmi çektiren yerel gazeteciler daha sonra Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Belediye Başkanı Kazım Arslan, Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey ve İl Jandarma Alay Komutanı Selçuk Yıldırım ile Yozgat Şahin Tepesinde verilen öğle yemeğinde bir araya geldiler. Yemekte bir konuşma yapan Yozgat Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Osman Hakan Kiracı, toplantının programı hakkında protokolü bilgilendirdikten sonra Yozgat Valisi ve Belediye Başkanını kürsüye davet etti. Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, 3,5 yıllık görev sürecinde Yozgatta yapılan hizmetleri anlattı. Yozgat Belediye Başkanı Kazım Arslan da, Yozgatta 2 yıl içerisinde gerçekleştirilen Belediyenin hizmetlerine değindi.

Toplantı nedeniyle hafta sonunu Yozgat’ta geçiren konuk gazeteciler, ilçelerden gelen basın mensuplarıyla birlikte kentin tarihi ve kültürel eserlerini gezdiler. Konuk gazeteciler akşam saatlerinde Yozgattan olumlu izlenimlerle ayrıldılar.

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

BELEDİYE KAR’DA İŞ BAŞINDA

Sarıkaya’da etkili olan kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Sarıkaya Belediyesi karla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.