Başlıktan da anlaşıldığı üzere bu hafta ki yazımız daha çok gençleri ilgilendiriyor. Malum teknoloji çağında sanal dünya artık bir pazaryeri gibi.
UZAKDOĞU üretimi renkli ve numaralı lenslerin ülkemizde satışı özellikle internet siteleri tarafından yaygın olup, bu satışlar gün geçtikçe artmaktadır.
Ülkemize kaçak yollarla giren bu lenslerin FDA (Amerikan Sağlık Kurumu) onayı maalesef yoktur. Göz sağlığı açısından tehlike saçan bu lenslerin normal lenslere göre ayırt etmek ise oldukça zor.
Çin’de standartlarına uyulmadan fason olarak üretilen bu lenslerin en büyük aldatmacası lens kutusunun üzerinde taşıdığı CE işareti. CE işareti ise ürünün Avrupa Birliğine üye olan ülkelerde serbest dolaşımını sağlayan sadece ticarî bir olgu olduğu için lensin orijinal olduğu anlamına gelmez.
Orjinal lensleri ise kutuların içindeki Türkçe kullanım kılavuzlarından ayırt edebilirsiniz. Türkçe kullanım kılavuzu yoksa zaten gümrüklerden ülkemiz sınırları içine girmesi bile söz konusu değil! Kimi lens kutularında ise küçük Çince yazılar görmek mümkün.
Ayrıca ülkemizde Kanunlarımız Gereği (5193 Sayılı Kanun) internette lens satışı yasaktır.
Burada kullanıcı interneti ucuz olduğu için seçmekte. Oysa hiçbir orijinal ürünü internetten %50 daha ucuza almak mümkün değildir. Ülkemizde henüz internetten satılan ürünler %100 güvenli değildir.
İnternet sitelerinde faturasız olarak satılan bu lenslerden gelen şikayetleri ise şöyle özetleyebiliriz.
*Batma şikâyeti,
*Gözde yabancı cisim hissi,
*Yanma, gözde birkaç gün sonra ağrı yapma,
*Kaşıntı ve göze yapışma.
Her geçen gün sahte ürün şikâyetleri ile göz doktorlarına gidenlerin sayısı ise yükselmekte. Lens kullanıcılarının dikkat etmesi gereken en önemli şey ise lenslerini mutlaka bir gözlükçüden almalarıdır. Gözlükçüler rutin aralıklarla Sağlık Bakanlığı tarafından denetlenmektedir. Böylece lensi size temin eden optisyen size küçük bir lens eğitimi de verecektir.
Sağlıklı Günler Dilerim.
Optisyen İsmail UYAR
Mevlâna Optik – Sarıkaya