Anasayfa / Sarıkaya / Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir!

Kadına Şiddet İnsanlığa İhanettir!

Sarıkaya Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Sarıkaya Sarı zeybek Kültür Merkezi Şehit Yılmaz Gündüz Sinema Salonunda gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İhmal  İstismar konulu programa İlçe Kaymakamı Yasin Özcan, Sarıkaya Belediye Başkanı Av. Ömer Açıkel, İlçe Garnizon Komutanı Teğmen Yuşa Kılınç, İlçe Emniyet Müdürü Kadir Topkaya, İlçe Müftüsü Emrah Kandemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cüneyt Yoldaş, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum kuruluşları katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.   Sarıkaya Toplum Sağlığı Merkezi tarafından Sarıkaya Sarı zeybek Kültür Merkezi Şehit Yılmaz Gündüz Sinema Salonunda gerçekleştirilen Kadına Yönelik Şiddet ve Çocuk İhmal  İstismar konulu programa İlçe Kaymakamı Yasin Özcan, Sarıkaya Belediye Başkanı Av. Ömer Açıkel, İlçe Garnizon Komutanı Teğmen Yuşa Kılınç, İlçe Emniyet Müdürü Kadir Topkaya, İlçe Müftüsü Emrah Kandemir, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cüneyt Yoldaş, Siyasi Parti Temsilcileri, Sivil Toplum kuruluşları katıldı. Program saygı duruşu ve İstiklal marşının okunmasıyla başladı.  Günün anlam ve önemi ile ilgili açılış konuşmasını Dr. Muhammed Uysal yaptı. Uysal, “ Konumuz kadına şiddet ve çocuk istismarı kadına şiddet ne demek bunu bilemek lazım. Kazına şiddet cinsiyet nedeniyle ev içerisinde ve ev dışında kadına uygulanan sistematik şiddet davranışlarıdır. Aslında bu şiddetin arkasında erkeklerin toplumun her alanında egemen görünmesi ve kadın ve erkek eşitsizliği yapmaktadır. Erkekler kadına neden şiddet uygular, erkekler kadına güç göstermek için, öfke bastırmak için, kadınları kontrol etmek için ve cezalandırmak için erkekler kadına şiddet uygular. Kadına şiddet uygulamak alçakça bir eylemdir.

Eskidende kadına şiddet vardı ama günümüzde de şuan ki yaptığımız gibi programlar, paneller düzenlenmesine rağmen hala var ve olmaya da devam etmektedir. Kadınlara şiddet döverek, tokat atarak, dayak atarak, kesici ve delici aletler kullanarak fizikler şiddet şeklinde olabilmektedir. Kadını parasız bırakarak, çalışmasına engel olarak ve ailenin ne kadar parasını saklayarak ekonomik bir şiddet uygulayabilir. Kadına hakaret ederek, bağırarak, küçük görerek, isim takarak, hizmetçi gibi davranarak psikolojik şiddet uygulayabilir. Kadını zorla evlendirerek, fuhuşa zorlayarak, tecavüz ederek cinsel şiddet uygulayabilir. Aslında ben bu toplantıda bu konuşmayı yapmaktan büyük bir üzüntü ve utanç duymaktayım. Çok şükür ki Müslüman Türk Milletinin bir ferdi olarak dünyaya gözlerimizi açtık. Şiddet kelimesi bizim ne inancımızda nede Türk kültüründe asla ve asla yoktur. Toplum olarak bırakın kadını bir tarafa insanı yaradan dan ötürü severiz, koruruz ve gözetiriz. Kuran’ı Kerimde de ana ile baba ihtiyarladığında onlara öf bile demeyiniz diye yüce Yaradan buyuruyor. Hatta ayrı ayrı üzerine titrediği, övdüğü 4 tane kızı olan öyle bir Peygamber ümmetiyiz ki cennet anaların ayakları altındadır diye buyuruyor. Ailede anne ve baba kadına şiddetin iyi bir şey olmadığını çocuklarına model olarak göstermelidir. Kadınlara asla farklı gözle bakılmamalı onlar hor görülmemelidir. Kadınlar bizim baş tacımızdır. Onlara şiddet uygulamak üstüne basa basa vurguluyorum erkeklik değildir korkaklık ve acizliktir. Kimini anası, kimini bacısı kardeşi, kiminin teyzesi, kiminin halası olan kadınlarımıza karşı yapılan bu şiddet biran evvel son bulmalıdır. Ailede de çocuklarımıza kadınlara şiddet noktasında çok iyi bir eğitim verilmelidir. Kadının önemli olduğu onlar olmasa hayatın hiçbir anlamı olmayacağını da bilmeliyiz. Bir konuya daha değinmek istiyorum. Özellikle televizyonlarda, dizilerde, sinemalarda kadınları bir sex objesi gibi göstermekten vazgeçip kadınların gerçek değerini yücelten konular ve temalar işlemek zorundadır. Kadınlarımızın değerini bilelim, onlara asla kötü davranmayalım. Onlar korunmaya ve sevgiye ihtiyaç duyarlar çünkü onlar çiçektir lütfen çiçeklerimizin dalını kırmayın sevin ki daha güzel bir dünya olsun. “ dedi.
Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencilerinden Elmas Meral Necip Fazıl Kısakürek’in Çocuk Şiirini okudu. Şiirin ardından “Çocuk İhmal ve İstismar” adlı sunumu Rehberlik Araştırma Merkezi’nde görevli Rehber Öğretmeni Şükrü Dündar yaptı. Dündar, çocukta ihmal istismar belirtileri nelerdir, ihmal istismarı engellemenin yolları nedir, buna yönelik kanun hükümleri hakkında sunum yaparak bilgiler verdi. “İslam’ın Kadına Şiddete Bakışı” konulu konuşmayı ise Sarıkaya İlçe Müftüsü Emrah Kandemir yaptı. Kandemir, İslam dışı toplumların kadına bakışını ve İslam dininde kadını anlatan sunum eşliğinde bir konuşma yaptı. Yunus Emre Anadolu Lisesi öğrencilerinden Fuat Çetiner “Bir Kadın Gittiğinde” isimli şiiri okudu. Sarıkaya Toplum Sağlığı merkezinde görev yapan Ebe Emel Ateş ve Sağlık Teknisyeni Sümeyye Tansel Şengil “Kadına Yönelik Şiddet” konulu sunumu yaptılar. Hayatın tüm zor şartlarına rağmen çocuklarına sahip çıkan örnek annelerden bir tanesi olan Meliha Çanak’a Kaymakam Yasin Özcan’ın eşi Olcay Özcan tarafından bir hediye takdim edildi. Hediye takdimi sonrası önemli bir duyuru yapıldı. Halk Eğitim İlçe Merkezi’nde Kadın Dinlenme ve Hobi evi yapılmıştır. Bu hobi evleri, çocuğunuzu emanet edecek hiç kimse bulamadığınızda halk eğitim merkezinde görevli öğretmenlere gönül rahatlığı ile çocuklarınızı edebilme imkanı sunmaktadır. Program Hüseyin Tansel ve Hidayet Kolver tarafından hazırlanan canlı müzik dinletisi ile son buldu.

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

YUNANİSTAN GEZİM-2

Taşoz adasında üç gün, Selanik’te iki gün kalıp dönmeyi düşünüyorum. Yola çıktım. Haritadan geçeğim yerlere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.