Anasayfa / Güncel / PAS HASTALIĞINA DİKKAT

PAS HASTALIĞINA DİKKAT

SARIKAYA ZİRAAT MÜHENDİSLERİ ORTAK AÇIKLAMALARINDA; “BUĞDAY VE
ARPADAKİ PAS HASTALIĞI EKİNLERİ TELEF EDEBİLİR.”DEDİLER.

Mevsimlerin değişmesi ilçemizi de olumsuz yönde etkiliyor. Özellikle yağışların artması ilçemizde buğday ve arpayı da olumsuz etkiliyor. Bizde yöre haber gazetesi olarak son günlerde çiftçilerimizin korkulu rüyası olan Pas hastalığını ve sebeplerini araştırdık. Çiftçilerimizi alacağı önlemleri, kullanması gereken tarım ilaçlarını araştırdık. İlçemizde işinin uzman Ziraat mühendisleri ile görüştük. Sahada inceleme yapan Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Soner Arduç ve İlçe tarım müdürlüğü ziraat mühendislerinden bilgi aldık.
Sarıkaya Ziraat Odası Mühendisleri ve İlçe Tarım müdürlüğü mühendisleri tarafından arazilerimizde sarı pas ve septorya hastalıkları tespit edilmiştir diye açıklama aldık. Ziraat mühendisleri; “Çiftçilerimizin gerekli ilaçlamaları yapmaları arazilerini kontrol etmeleri önemle duyurulur diyerek, Dron ile ilaçlama yapmamaları konusunda uyarılarda bulunarak. Dron ile ilaçlama Tarım müdürlüğü tarafından yasaklanmıştır. diye de sözlerine eklediler.

Ziraat Mühendisleri; Sarı Pasların en erken görülenidir. Ülkemizde buğdayın en önemli pas hastalığıdır. Buğdayın sap, başak ve yapraklarında görülebilirse de asıl yeri yapraklardır. Yaprağın üst yüzeyinde makine dikişi gibi sarı püstüller oluşturur. Bu püstüllerin dizilişi bir çizgiyi andırdığı için bu pasa Çizgi Pası da denilir. Yüksek nem veya yağış hastalığın oluşmasını tetikler. Hastalığın oluşması için optimum sıcaklık 10-15 °C’dir.

Kara Pas En son görülen pas hastalığıdır. Koyu kırmızı, kahverengi püstüller yaprağın iki yüzünde, sapta ve başakta oluşabilir. Püstülleri meydana getiren ürediospor kümeleri epidermisi yırtıp çıktığında bitki yüzeyi pürüzlü ve yırtık bir görünüş alır. %96’nın üzerinde orantılı nem ve 20ºC’ye yakın sıcaklıkta hastalık gelişir. Kara pas kardeşlenmeyi azaltır, dane ağırlığı ve kalitesini düşürür. Hastalığa uygun şartlarda bütün ürün kaybedilebilir. Ara konukçuları Berberis ve Mahonia bitkileridir.
MÜCADELESİ; Mücadelesinde sık ekimden kaçınılması, zamanında yabancı ot ve ara konukçu mücadelesi yapılması, tarlaya normalin üzerinde azotlu gübre verilmemesi, dayanıklı çeşit kullanılması ve hastalığın her yıl şiddetli olarak görüldüğü yerlerde ve hassas çeşitlerde belirtiler başlarsa yeşil aksam ilaçlaması yapılması önerilmektedir. Hastalıkla ilgili kullanılacak fungisitlerin seçimi için Sarıkaya Ziraat Odası tarım mağazasında gerekli etken maddeli ilaçlar bununmaktadır. Denildi.

BUĞDAYDA SEPTORYA YAPRAK LEKESİ; Buğdayda Septorya yaprak lekesi (Septoria tritici) hastalığının ilk belirtileri alt yapraklarda başlar, çevre koşullarına bağlı olarak üst yapraklara kadar çıkabilir. Hastalığın bayrak yaprağa kadar ilerlemesi durumunda, meydana gelebilecek kayıp, yoğunluğuna bağlı olarak %25-50 arasında olabilir. Hastalığın belirtileri küçük, düzensiz, ortası açık saman sarısı veya kirli sarı renkte yaprağın yeşil kısımlarından kesin sınırlarla ayırt edilen lekeler şeklindedir. Hastalık ilerledikçe bu lekeli alanlar kül rengini alarak tüm yaprakta sararma meydana getirir. Bu lekelerin üzerindeki küçük siyah toplu iğne gibi olan noktacıklar etmenin spor yataklarıdır ve yaprak üzerinde rahatça görülebilir. Rüzgâr yardımıyla uzun mesafelere taşınabilen bir hastalık olması sebebiyle pas hastalıklarında olduğu gibi epidemi riski olan bir hastalıktır.
Mücadelede tolerant/dayanıklı çeşitlerin ekilmesi, ekim nöbetinin uygulanması, derin sürüm yapılarak bitki artıklarının toprağa gömülmesi, toprak analiz sonuçlarına göre dengeli gübreleme yapılması, fazla azotlu gübre kullanımından kaçınılması ve mibzerle ekim tercih edilerek sık ekimden kaçınılması tavsiye edilmektedir. Kimyasal mücadelede; iklim koşulları dikkate alınarak hastalığın seyrinin izlenmesi ve hastalık belirtilerinin yaprağın üst kısımlarına doğru ilerlediği gözlemlendiği durumlarda, üst yaprakların özellikle bayrak yaprağın hastalık ile bulaşmasını engellemek amacıyla yeşil aksam ilaçlaması yapılmasıdır. Hasattan 30 gün önce ilaçlamalara son verilmelidir. Hastalıkla ilgili kullanılacak fungisitlerin seçimi için Sarıkaya Ziraat Odası tarım mağazasında gerekli etken maddeli ilaçlar bununmaktadır. Denildi.
ARPA YAPRAK LEKESİ; Arpada gelişme ve verim unsurlarını etkileyen, en önemli yaprak hastalıklarından biridir. Ülkemizde son 10 yıllık dönemde yağış rejimindeki düzensizlikler tarımsal üretimi olumsuz yönde etkilemektedir. Yağışların bahar aylarına doğru kayma göstermesi, arpadaki yaprak leke hastalıklarının etkisini ve yoğunluğunu artırmıştır. Hastalık etmeni, bitkilerde kardeş sayısını ve bin tane ağırlığını azaltır. Düşük sıcaklık, yağışlı ve sisli havalarda hastalık zararını daha fazla artırır. Arpa yapraklarındaki lekeleri önce soluk yeşil renkte başlar, zamanla bu lekelerin orta kısımları beyazımsı gri renk alır, kenarları ise kahverengine dönüşür, bu görünüm adeta yanıklığa benzer. Hastalığın fazla zarar yapması durumunda, yapraktaki lekeler gittikçe ilerleyerek, sonuçta bitkide genel bir yaprak solgunluğu ve çökme oluşturur. Dediler.
Sarıkaya Ziraat Odası Yüksek Mühendisi Soner Arduç pas hastalığı ile ilgili çiftçilerimizden ricamı Ziraat odası tarım mağazasında tüm çiftçilerimize hizmet vermekteyiz ya da İlçe Tarım Müdürlüğündeki ziraat mühendisi arkadaşlarımız Sarıkaya çiftçilerimizin hizmetindedir. Her konuda bize danışmalarını istiyoruz. Bol bereketli bir sezon diliyorum diyerek sözlerini tamamladı. Haber Murat yakışıklı

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

HER GÜN SICAK İFTAR YEMEĞİ BELEDİYEDEN

Sarıkaya Belediyesi Ramazan ayı dolayısıyla ilçemiz emekliler lokalinde iftar çadırı kurarak ihtiyacı olan ailelere toplu …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.