Anasayfa / Sarıkaya / YAZ LASTİĞİNİN ÖNEMİ

YAZ LASTİĞİNİN ÖNEMİ

İlçemizde Uzun bir süredir Cep telefonu satış ve tamir işi ile uğraşan Ali İhsan Öztok yeni bir sektöre atılmaya karar verip Oto Lastik sektörüne girdi. Ptt karşısındaki ÖZ YILDIZ LASTİK VE JANT adlı iş yeri sahibi Ali İhsan Öztok beye yeni işi için hayırlı olsun ziyaretinde bulunduk. Ali ihsan beye gazeteci olarak gitmişken Yaz lastiği ve araçlarımızda önemi nelerdir diye soru sorduk. Ali İhsan Öztok Sarıkayalı vatandaşlarımızı bilgilendirmek için şunları söyledi; Öztok “Can ve mal güvenliği araç kullanırken her daim ön planda tutulması gerektiği için mevsimine uygun olmayan, yıpranarak eskimiş lastikleri kullanmaktan uzak durmak gerek.”diyerek “Yaz aylarının gelmesi ve havaların ısınmasıyla araçların yaz lastiklerine geçilmediyse derhal yaz lastiğine geçmesi gerek dedi”.

BİRİNCİ SAYFANIN DEVAMI;
Uzun yola çıkacak araç sahiplerinin sürüş güvenliği açısından yolculuğa çıkmadan önce kış lastiklerini çıkarttırarak yaz lastiklerini taktırmalılar.
Yaz lastiği nedir, özellikleri nelerdir?
Yaz lastikleri, kış dışında kalan tüm mevsimlerde performanslı olarak kullanılabilir. Yaz lastikleri ılımlı hava koşulları için tasarlanmış olan lastiklerdir ve dört mevsim lastikleri ile benzerlik gösterir. Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan bloklar daha kısa ve kalındır ve uzunlamasına kanallar bulunur.
Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C’nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma kabiliyeti, performansları azalır, kavrama güçleri düşer.
Yaz lastiklerinin üzerinde bulunan diş desenleri ve kauçuk bileşimi, aracın yola daha iyi tutunmasını sağlar. Diş desenleri, kış lastiklerine göre daha az oyuğa sahiptir. Bu sayede kauçuk maddesinin yola daha iyi temas etmesi sağlanmıştır.
Yaz lastiği daha sessiz ve yumuşak bir performans gösterir. Aracın yüksek derece performans göstermesi için yaz aylarında yaz lastikleri kullanılmalıdır.
Neden yaz lastiği kullanmalıyız?
Yaz lastiği kullanmak hem sürüş esnasında araçlardaki güvenliği sağlamak hem de yakıt tasarrufu açsından önemlidir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini artırır. Bu sebeple yaz lastiklerinin yakıt tasarrufu sağlaması ve daha az aşınması için havalar ısındığında yaz lastiğine geçmek gerekir.
Mevsiminde kullanılmayan lastikler aracın çekiş gücünde kayıplara sebep oluyor. Diğer taraftan fren mesafesinin uzamasına da yol açabiliyor. ABS ile fren yaparken yaz lastikleri, kış lastiklerine göre sıcak havalarda yüzde 40’lara varan oranlarda daha kısa mesafede durabilmektedir.
Kış lastiğinin yaz lastiğinden farkı nedir?
Malzemesinin 7°C’in altındaki sıcaklıklarda sertleşmesi ve yola tutunmasının azalması nedeniyle yaz lastikleri soğuk ve karlı geçen kış ayları için uygun değildir. Kış lastikleri 7°C’in altındaki hava koşullarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır. Kış lastiklerini sadece kar yağdığında kullanılmaz. Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğü andan itibaren kullanmak gerekir çünkü hava sıcaklığı, 7°C’nin altına düştüğü zaman standart lastikte kullanılan karışımlar sertleşmekte ve tutunma özelliklerinin bir kısmını kaybetmektedir.
Yaz lastikleri yeni ve diş derinlikleri yüksek de olsa kış aylarında yeterince emniyet sağlayamaz. Kış lastikleri tamamen kış aylarının ağır hava şartlarına uygun olacak şekilde özel olarak geliştirilmiştir. Özel deseni sayesinde karlı zeminde ilave çekiş sağlar.
Kış lastikleri kullanarak hem kendinizi hem de sevdiklerinizi güvence altına almış olursunuz. Çünkü kış lastikleri;
● Aracın çekiş gücünü korumakta ve arttırmaktadır.
● Performans artışını yükseltir.
● Aracın düzenli olarak yol tutmasında etkilidir.
● Karlı yüzeylerde ve buzlu yerlerde kaymayı önler.
● Virajlara güvenli bir şekilde girebilmeyi sağlar.
● Fren gücünü arttırır.
Yaz lastikleri ise sıcak havalarda daha yüksek performans gösterir. Yaz lastikleri sıcak havalarda düzensiz yıpranmaya karşı daha dayanıklıdır. Bu özelliği sayesinde lastiğin kullanım ömrünün uzun olmasını sağlar.
Yaz aylarında kullanılan kış lastikleri yakıt tüketimini arttıracağı için havaların ısınması ile birlikte yaz lastiklerine geçiş yapılmalıdır. Yaz lastiklerinin yapısı yılın en sıcak şartlarına uyum sağlayacak şekilde hazırlanmaktadır. Bu nedenle yaz lastikleri hem yol tutuş ve frenleme hem de konfor anlamında üstün performans göstermektedir.
Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durabilmeyi sağlar. Kış lastikleri ise karlı havalarda, buzlu ve yağmurlu kaygan zeminlerde standart lastiğe oranla çok daha iyi fren mesafesi sağlanmasından dolayı etkili olmaktadır. Kış ayları bitip havalar ısınmaya başladığında mutlaka kış lastiklerinin çıkartılarak yaz lastiklerinin takılması gerekir. Bu değişikliğin yapılması güvenli sürüş sağlanması açısından oldukça önemlidir. Yapılan testlerde, yazın 100 km hızda yaz lastiği ile fren mesafesi 38 metre iken, kış lastiği ile 41 metre olduğu görülmüştür.
Kış ve yaz lastiklerinin tutunma performansı birbirinden farklıdır. Bu nedenle sadece iki kış lastiği kullanımı yeterli değildir ve aynı anda kullanılmaları önerilmez. Kış lastikleri çok pahalı lastikler olmamakla birlikte yaz lastiklerine oranla ufak bir fiyat farklılığı bulunmaktadır. Bu fiyat farkının sebebi lastiğin sırt bölgesinin kalınlığı, kış şartlarına uygun özel sırt karışımı ve güvenli sürüş sağlamak amacıyla lastiğin yapısında kullanılan ilave malzemelerdir.
Yaz lastiğine geçiş sırasında nelerin dikkate alınması gerekir?
1. Dikkat edilmesi noktalardan ilki lastiğin dış derinliğinin boyutudur. Lastiğin dış derinliğinin boyutunun 1.6 mm’den daha düşük olmaması gerekmektedir. Aksi durumda hem yol tutuşu ve fren mesafesi hem de yakıt tüketimi ile ilgili olumsuz durumlar ortaya çıkabilir.
2. Lastik değişimi zamanlarında balans ayarına da önem verilmeli ve balans ayarı mutlaka yapılmalıdır.
3. Monte işlemi dikkatli yapılmalı, lastikler araca takılırken karşılıklı gelen bijonlar iyice sıkılmalı ve lastikler tam olarak yerine oturmalıdır.
4. Zamanından önce lastikleri değiştirmek zorunda kalmamak için hava basıncı kontrolü aksatılmamalı, lastiklerin havaları mümkün olduğunca sık ve lastikler soğuk iken ölçülmeli eğer bir azalma görülüyorsa tamamlatılmalıdır. Doğru hava basıncı ile lastik çok daha verimli çalışacaktır.
Lastikler dahil olmak üzere, aracın güvenli sürüşünü sağlayacak tüm donanımlarının belirli periyotlarda gözden geçirilmesi araç sahiplerinin ihmal etmemesi gereken bir durumdur. Yaz aylarında seyahatler daha çok artmaktadır. Bu nedenle araç sahipleri uzun yola gideceklerse araçlarını yaz bakımından geçirmeli, aracın motor yağı, fren ve balataların durumu, kliması, hava filtrelerinin kontrolü yapılmalıdır. Tozlu yollarda kolayca kirlenebilen hava filtreleri mutlaka kontrol ettirilmelidir. Bütün bu hazırlıkların yanı sıra aracın mutlaka kış lastikleri çıkartılmış ve yaz lastikleri taktırılmış olmalıdır. Yaz lastiklerinin takılmaması uzun yolculuklarda sizi sıkıntıya sokabilir ve daha fazla yakıt tüketmenize sebep olabilir.

 

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

YUNANİSTAN GEZİM-2

Taşoz adasında üç gün, Selanik’te iki gün kalıp dönmeyi düşünüyorum. Yola çıktım. Haritadan geçeğim yerlere …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.