Dünyanın en zor işlerinden bir tanesi meşe odunundan kömür yapmak. Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgesi’nden gelip Yozgat’ta meşe kömürü üreten işçiler aileleri ile birlikte ekmek mücadelesi veriyor.
Mardin’den gelip Yozgat’ın Akdağmadeni İlçesi Akbaş Köyü kırsalında yerleşen işçiler, meşe ağıcından kömür üretiyor. Zor olduğu kadar hijyen kurallarının da hiçe sayıldığı mangal kömürü üretiminde kadınlar ve çocuklar çalışıyor.
Büyük bir titizlikle kesilen meşe ağaçları daha sonra özenle çatılıp saman ve toprak kaşıımı ile dizildikten sonra ateşe veriliyor. İşçilerin görevi asıl bundan sonra başlıyor. Onlar ateşin meşeyi kömür haline getirmesi için alev almadan yavaş yavaş yanması gerekiyor.
İşçilerden Mardinli Mehmet Emir Tekin, Mardin’den ailesi ile birlikte Yozgat’a geldiğini söyledi.
Yaptıkları işin zor ve emek istemesine rağmen hak ettikleri ücreti de kazanamadıklarını kaydeden Tekin: “Müteahhit ihale alıyor devletten, sonra bize veriyor işi. Meşeyi kesip mangal kömürü haline getiriyoruz. Yaptığımız, gördüğünü gibi kolay iş değil. Önce kesimi yapıyoruz, kesiyor meşeleri ocaklara getiriyor, çatıyoruz. Samanı toprakla örtüyoruz. Yaklaşık 10-15 gün ateşte kalıyor. Soğuduğu zaman mangal kömürü halini alıyor. Çıkarması ile beraber bir ocağım işi toplam günü buluyor. Üç aydır buradayız. Kolay bir iş değil. İş olmadığından dolayı mecburen bu işi tercih ettik. Bizim o tarafta hiç iş yok. Mecburen gelip meşe kömüründe çalışıyoruz” dedi.
Meşe kömürü işçilerinden Ferit Çelik de ekmek mücadelesi için geldiği Yozgat’ta kömür üretimin de çalışıyor.
Ailesi ile geldiği Yozgat’ta çocukların da çalıştığını söyleyen Çelik; “Çocuklar da çalışıyor. Emek istiyor, baya da zahmetli bir iş. Gece gündüz uykumuz yok, ateşle çalışıyoruz nihayetinde. Gece nöbet tutuyoruz, sabaha kadar çalışıyoruz. Ateşe verdiğimiz için tamamen alev alıp yanmasına dikkat etmek zorundayız.
Üretici olarak biz tüccar kadar kazanamıyoruz. Bizden bir buçuk milyona aldığını iki milyona satıyor. Vatandaşa ulaşıncaya kadar 3 milyon lirayı buluyor. Üretici olarak biz tüccar kadar kazanamıyoruz.”
Rozerin Çelik… O da bir meşe kömürü işçisi. 3 yıldır bu işi yapan Rozeri’in isteği büyüyüp doktor olmak. Bunun sebebini kendisi şöyle açıklıyor: “Yaklaşık 3 yıldır çalışıyorum. Burada yarım ediyorum, pislikleri topluyor, ateş çıktığında söndürüyorum. Zor bir iş. Büyüyünce doktor olmak istiyorum. Çocuklarımın tozun, kirin içerisinde büyümemesi için doktor olmak istiyorum. “