Tarihi 3 bin yıl öncesine dayanan Sarıkaya ilçesinde ki tarihi Roma Hamamı TRT Haber aracılığı ile tüm dünyaya tanıtıldı.
Vali Yurtnaç, TRT Haber’e verdiği röportajda; “Bu şaheseri ilk defa görenler benim gibi şaşırıyor. Burası Romalılardan kalma bir yer. Yapılan kazılarda milattan sonra 140’lı yıllara ait paralar bulunmuş. Belki daha öncesi de vardır bunun. Bizim arkeoloji fakültemiz yok burada ancak Yozgat Bozok Üniversitesi Eğitim Fakültesi içerisinde böyle bir birim var ve bunlarla beraber önümüzdeki günlerde çalışmaları tekrar başlatacağız. Bu çalışmaları yaparken de buranın tarihi dokusunu koruyacağız. Öncelikle bu tarihi değerin çevresindeki binaları kamulaştıracağız, koruma altına alacağız ve bir mastır planı hazırlayacağız. Bu tarihi alanı koruyarak nasıl genişletebiliriz, Yozgat’ın turizmine, Türkiye’nin turizmine nasıl bir değer katabiliriz onun hesabını yapacağız” dedi.
Tarihi Roma Hamamının 2010 yılında Yozgat İl Özel İdaresi tarafından yerel imkânlarla kazı çalışmalarını başlattığını kaydeden Vali Yurtnaç, “3 sene öncesinden bu havuz ortaya çıkarıldı. Çevresinde ki 23 işyeri kamulaştırılarak yıkıldı. Şimdi ise ikinci etabı kamulaştırıyoruz. Burasını koruma altına aldıktan sonra Arkeoloji Fakültesi ile birlikte kazıya başlayacağız. Türkiye’nin birçok yerinde kazılar var ve genelde bu kazıları yabancılar yapıyor. Roma medeniyeti sadece batılılara ait bir medeniyet değil. Roma kültürü çoğu medeniyetlerin temelini oluşturur. Dolayısıyla burada herkesten bir şeyler var. Biz kendi imkânlarımızla buraları kazıp dünya tarihine kazandırmak istiyoruz. Özellikle UNESCO Dünya Kültürel Mirasları içerisine girmesi içinde çalışmaları başlattık. Onların 7 kriteri var ve bunlardan 3 tanesini karşılarsanız UNESCO kültürel miras listesine girebiliyorsunuz. Bu 7 kriterden daha fazlası Sarıkaya ilçemizde bulunan tarihi Roma hamamında var. Burası önce işlenecek, çevresi güzelleşecek, yeni kazı alanları yapılacak ve tamamıyla gün yüzüne çıkacak” ifadelerini kullandı.
Taşın çok önemli bir varlık olduğuna değinen Vali Kemal Yurtnaç, “Taş, medeniyetleri medeniyetlere götürür. Yüzyıllardır bu taşlara kazınmış bilgiler var. Biz tarihi bilgilerimizi bunlardan öğreniyoruz. Burada ki yapılacak kazılarda da ben inanıyorum ki çok değerli bilgiler çıkacak. Kamulaştıracağımız binaların altında belki daha çok şeyler çıkacak. Çıkacak olan yeni bulgularla birlikte burasını dünya mirasına kazandırmış olacağız” şeklinde konuştu.
EtiketlerManşet
Ayrıca bakın
YUNANİSTAN GEZİM-2
Taşoz adasında üç gün, Selanik’te iki gün kalıp dönmeyi düşünüyorum. Yola çıktım. Haritadan geçeğim yerlere …