Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Milli Eğitim Bakanlığı 2017 – 2018 önleyici eğitim kapsamında Sarıkaya Mümtaz Gözan Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber öğretmenleri Şakir Dündar ve Mustafa Alpaydın tarafından ilçedeki okullarımızda madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele konulu seminerler verilmektedir. Sarıkaya Sarızeybek Kültür Merkezi Şehit Yılmaz Gündüz Toplantı ve Sinema Salonunda Şehit Yıldız Gürsoy Mesleki Teknik Kız Anadolu Lisesi öğrencilerine ve velilerine Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele semineri verilmiştir. Ayrıca okul idaresi tarafından diyabet ve diyabetle baş etme yöntemleri eğitimi de hazırlanan sunu ile öğrenci ve velilere bilgilendirme amaçlı verilmiştir. Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Milli Eğitim Bakanlığı 2017 – 2018 önleyici eğitim kapsamında Sarıkaya Mümtaz Gözan Rehberlik Araştırma Merkezi Rehber öğretmenleri Şakir Dündar ve Mustafa Alpaydın tarafından ilçedeki okullarımızda madde bağımlılığı ve bağımlılıkla mücadele konulu seminerler verilmektedir. Sarıkaya Sarızeybek Kültür Merkezi Şehit Yılmaz Gündüz Toplantı ve Sinema Salonunda Şehit Yıldız Gürsoy Mesleki Teknik Kız Anadolu Lisesi öğrencilerine ve velilerine Madde Bağımlılığı ve Bağımlılıkla Mücadele semineri verilmiştir. Ayrıca okul idaresi tarafından diyabet ve diyabetle baş etme yöntemleri eğitimi de hazırlanan sunu ile öğrenci ve velilere bilgilendirme amaçlı verilmiştir.
UYUŞTURUCU BAĞIMLILIĞI NEDENLERİ, BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ
Madde kullanımı insanlık tarihi kadar eskidir. Her insanın hayatında bağlılıklar vardır. Bağımlılık, bağlılıkların tutkuya dönüşmüş halidir. Madde bağımlılığı denildiğinde bağımlılık yapan birçok madde, madde bağımlılığı olarak tarif edilebilir. Bütün maddeler bağımlılık yapar ve bunların hepsinin ortak özelliği keyif verici olmasıdır. Madde bağımlılığının daha az zararlı olanı yoktur.
NEDEN MADDE BAĞIMLISI OLUNUR?
Madde kullanıcısının asıl hedefi kendisini farklı hissetmek ve kafa yapmaktır. Bu istediği kafayı ne ile yaptığı ikinci plandadır. Çünkü birçok kişi kullandığı maddelerin bazılarında istediği hedefe ulaşamayabilir. Bu tercih kişilerin seçiminden çok, beyin kimyası ve bünyeleri ile ilgilidir. Bir anlık çok hoşlarına giden bu maddeler kişilerin çok büyük kayıplarına neden olabilir. İnsanlar hoşlandıkları bir şeyi zararlı bile olsa tekrar tekrar yapmak ister. Fakat bu durum artık kontrolümüzün dışına çıkmış ise artık bağımlılık söz konusudur. Temel hedef kafa yapmak olduğunda bir maddeden diğer maddeye geçişler kolaylaşır. Madde bağımlılığının en tehlikelisi çoğul madde bağımlılığıdır ve bu kişiler ne bulursa kullanır. Buna rağmen kişi ben hiç bir maddeye bağımlı değilim diyerek kendisini savunur. İnsanlar genellikle meraktan, arkadaş baskısından, bir kereden bir şey olmaz deyip geçmekten, kendisini kontrol edebileceğini düşündüğünden, çaresizlikten, farklı olma isteğinden dolayı madde bağımlısı olur.
GENÇLERİ MADDE BAĞIMLILIĞINA İTEN FAKTÖRLER
Merak nedeni ile madde bağımlılığı: Merak, denerim, bırakırım anlayışıdır. Meraklı olmayı arttıran nedenler ise gizlilik, bilinmezlik tir. Her insanın içinde var olan merak ve özenme duygusu, bulunduğu ortamdaki birini söz konusu maddeyi tüketmesi ile kendini gösterir ve çocuklar ya da gençler ilk deneyimlerini bu şekilde yaşarlar.Çoğu kişiye göre bunun adı denemektir. Her denemede söz verilir ve bir daha denemeyiz, bu son deneme olsun diye. Fakat bir ya da iki kez deneme bile kişiyi dönüşü olmayan yola doğru sürüklemeye, kişinin geleceğinin yok olmasına neden olur.Arkadaş baskısı nedeni ile madde bağımlılığı: Sosyal bir varlık olan insan, yaşamı süresince bu sosyalliği doğrultusunda farklı çevrelerde varlığını sürdürmektedir. Bulunduğu her ortam insanlara farklı insanlar, farklı dünyalar ve farklı görüşler sunar. Fakat bu sunulanlar her zaman olumlu değildir.Bazen kişinin yaşamını çok ciddi derecede etkileyecek deneyimlerde bu sunulanların içindedir. Aynı zamanda insanların alkol, sigara ve farklı maddeleri başladığı ortamlar genellikle arkadaş ortamlarıdır. Bu tür maddelere bağımlılığın oluşmasında en büyük katkı arkadaş ortamı katkısıdır. Ayrıca bu kişilerin arkadaşları tarafından dışlanması gibi durumlarda kişinin bu tür maddelere alışmasına yol açar.Bağımlı olmam düşüncesi ile madde bağımlılığı: Birçok kişi bir kereden bir şey olmaz diyerek başlar. Alkol, sigara ve diğer uyuşturucu maddelere gençlerde, erişkinlerde bağımlı olmak için başlamamakla birlikte, başladıktan sonra bağımlı olurlar. İnsanlar, bağımlılık yapan maddelerin kendilerinde de bağımlılık yapacağını düşünmezler. Fakat bu maddeleri alışırken kontrollü olmak mümkün değildir.Bağımlılık insanın kontrolünü elinden alır. İnsanların teslim olduğu ve yenilgiye uğradığı noktadır bağımlılık. Bağımlılığın en önemli derecesi, kullanılan maddenin kontrol edilememesi ve kullanmayı bırakamamasıdır. Unutulmaması gereken, kişi her zaman zamanında durmayı başaramaz.Çaresizlik nedeni ile madde bağımlılığı: Gençlerde ya da erişkinlerde manevi boşluk, inanç zaafı, aile içindeki huzursuzluklar, ekonomik bozukluklar, mutsuzluk, güvensizlik duygusu, sorunlara karşı çözüm bulamadığına inanmak, geleceği için kaygılanmak gibi durumlar strese neden olur ve bu kişileri yalnız kalmayı iter.Kişi madde kullanarak kendini iyi hisseder ve dertlerinden kurtulduğunu sanır. Oysa bu şekilde hiç bir sorun çözülmemekte, tam tersine sorunlar artmaktadır. Dolayısı ile bu maddelerin oluşturduğu geçici sığınma ortamları ve verdiği geçici rahatlama, önceleri alışkanlı, daha sonra da bağımlılık ya da tutsaklık meydana getirmektedir.Farklı olmak için madde bağımlılığı: Bazı gençler ya da erişkinler farklı olmak için madde kullanmaya başlarlar. Bu nedenle alkol, sigara, uyuşturucu, esrar kullananlar sonunda gerçekten farklı olur.