Anasayfa / Yozgat / BOZOK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA HASTANESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI.

BOZOK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ARAŞTIRMA HASTANESİ BİR İLKE DAHA İMZA ATTI.

Modern tıbbın bütün imkanları kullanılarak bölge halkına kaliteli sağlık hizmeti sunmayı amaçlayan Bozok üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde başarılı cerrahi operasyonlara bir yenisi daha eklendi.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’nde Tedavi Gören ve Akciğerinde Kitle Saptanan Hasta, Yozgat’ta ilk kez uygulanan “Sleeve rezeksiyon” adı altındaki farklı bir ameliyat tekniğiyle sağlığına kavuşturuldu.
Öksürük ve kanlı balgam çıkarma şikayetiyle Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi’ne başvuran Mehmet Yüksel isimli hastanın yapılan tetkiklerinde sağ akciğerinde bir kitle bulunduğu tespit edildi. İleri incelemeler neticesinde hastaya Akciğer Kanseri tanısı konuldu. 73 yaşındaki hastaya Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahisi öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin ve Yrd. Doç. Dr. Şener Yıldırım tarafından ameliyat önerildi. Hastanın onayı üzerine yapılan başarılı bir ameliyat ile kanserli akciğer dokusu ülkemizde nadir merkezlerde uygulanan bir teknik ile çıkarıldı.
Ameliyatı gerçekleştiren Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Bayram Metin, “73 yaşındaki Mehmet Yüksel isimli hasta Göğüs hastalıkları kliniğinden Yrd. Doç. Dr. Yavuz Selim İntepe, Yrd.Doç.Dr. Eylem Yıldırım ve Yrd.Doç.Dr. Belgin Erkan hocalarımızın yaptıkları incelemeler sonucu Akciğer kanseri teşhisi ile kliniğimize yönlendirildi. Sağ akciğerinde bulunan kitleyi operasyon açısından değerlendirdiğimizde hastanın ameliyattan fayda göreceği sonucuna vardık. Bunun üzerine kendisi ve yakınları ile konuşarak ameliyat olmasının ne kadar önemli olduğunu ve ameliyatın kendisine sağlayacağı yararları anlattık. Ayrıca gerekli operasyonun hastanemizde güvenle yapılabileceği bilgisini vererek hastaya evi ve yakınlarına ulaşım kolaylığı açısından sosyal ve psikolojik destek görebileceği bir ortamda ameliyat olabilme seçeneğini sunduk. Hastamızın ameliyatı kabul etmesi üzerine operasyon hazırlıklarına başladık” dedi.
Yaptığımız incelemelerde solunum fonksiyon testi değerlerinin düşük olduğu için sağ akciğerinin tamamını almanın ameliyat sonrası hastayı solunum yetmezliğine sokabileceğini anladıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Metin, “ Normal bir insanda sağ akciğer 3 parçadan oluşur ve en büyük kısımlarını üst ve alt lobu oluştururken, orta lob üst veya alt lobun yarısı büyüklüktedir. Hastamızın öyküsünden ve yaptığımız radyolojik-bronkoskopik incelemelerden 20 yıl önce geçirdiği ameliyatla sağ akciğer alt lobunun kist nedeni ile tamamen alındığı anlaşılmakta idi. 20 yıl önceki ameliyatında sağ alt lobu alındığı için ve üst lobda da kanser olduğu için sağlam olarak geriye sadece daha küçük olan orta lob kalıyordu. Ancak üst lobdaki tümörün yerleşim yerinden dolayı standart tekniklerle yapılacak bir ameliyatta tümörün vücuttan tamamen uzaklaştırılabilmesi için sağ akciğerin tamamının çıkarılması gerekmekte idi. Gerek solunum fonksiyonlarındaki kısıtlılığı gerekse sağ akciğerin tamamının çıkarılmasının yaratabileceği diğer olumsuz yan etkileri göz önüne aldığımızda hastaya “sleeve rezeksiyon” dediğimiz sadece büyük merkezlerde ve nadiren uygulanan bir operasyonu yapmakta karar kıldık. Gerekli hazırlıkları tamamladıktan sonra hastamızı ameliyata aldık. Ameliyatta hastamızın sağ üst lobunu çıkardıktan sonra sağ ana bronşun orta loba devam eden tümörle sarılı olan kısmını da çıkardık ve açıkta kalan sağ orta lob bronşunu geride tümörlü alan kalmayacak şekilde trakea dediğimiz ana soluk borusuna dikerek orta lobu normal yerinden daha yukarı naklettik. İşlem sırasında geride tümör dokusu kalmadığına emin olabilmek için ameliyat sınırlarımızdan aldığımız örnekleri patoloji laboratuarına “frozen” dediğimiz operasyon esnasındaki hızlı patolojik incelemeye gönderdik ve Patoloji öğretim üyemiz Yrd.Doç.Dr. Sevinç Çelik incelemelerini yaparak tümör sınırını bize temiz olarak belirtti. Hastamızdaki akciğer kanserini hastanın akciğerinin bir kısmını koruyacak bu tarzda özellikli bir ameliyatla tedavi etmiş olmanın ve hastamızı sağlığına kavuşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz “ diye konuştu.
Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi Göğüs Cerrahi kliniğinde akciğer kanseri ameliyatları yaklaşık 3 yıldır gerçekleştirildiğini fakat “Sleeve Rezeksiyon” dediğimiz bu ameliyat Yozgat’ta bir ilk olduğunu vurgulayan Metin, “Dünyada ve ülkemizde ancak büyük üniversite ve eğitim hastanelerinde yapılmakta olan bu ameliyatı Yozgat’ta yaparak ilimizde yaşayan vatandaşlarımızın bu tarz ameliyatlar için türlü zorluklara katlanarak evlerinden uzak merkezlere gitmek zorunda kalmalarının önüne geçilebileceğimizi ummaktayız. Bozok Üniversitesi Tıp Fakütesi Araştırma Hastanemizin inşaat halindeki yeni binasının değerli rektör Hocamız Prof.Dr.Salih Karacabey’in üstün gayretleri ile yakın zamanda faaliyete geçmesi beklenmekte olup, yeni binamızda Onkoloji ve Radyasyon Onkolojisi birimlerinin kurulması için de hazırlıklar devam etmektedir. Bu tedavi ünitelerimizin de tamamlanması ve Allah’ın izni ile Yozgatlı vatandaşlarımıza kendi memleketlerinde, evleri gibi bir ortamda her türlü tedavi imkanlarını sunmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

HEMŞERİMİZ ÜNAL’DAN SON ÇAĞRI

İlçemizin yetiştirdiği uzun süre Yozgat SGK İl Müdürlüğünde Emeklilik servisinde çalışıp, emeklilik şefliği yapan ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.