Anasayfa / Güncel / Dursun’dan Gazetemize Ziyaret

Dursun’dan Gazetemize Ziyaret

 

Dursun’dan Gazetemize Ziyaret

 

Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı Halil Dursun ve Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör gazetemizi ziyaret etti. Gazetemiz Sahibi Bahri Tek ile sohbet havasında geçen röportajda, görev yaptığı 12 yıl içerisinde Sorgun’da neler yaptığını, göreve devam etmiş olsaydı hangi projeleri vardı, neler yapacaktı bunlardan bahsetti.

Kooperatifin 2000 yılında 20 Adet Sorgun çiftçisi, 20 Adet Sarıkaya çiftçisinden oluşan kurucu üyesi ile kurulduğunu anlatan Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan adayı Halil Dursun, “Kurucu Başkan’da bendim. İlk yaptığımız kurucular Genel Kurulunda 3 Sorgun’dan, 2 Sarıkaya’dan Yönetim Kurulunu seçerek göreve başladık. Önce Allah’ın sonra Yozgat çiftçisinin de desteği ile kısa zamanda Kooperatifimizi Türkiye genelindeki 31 Kooperatif içerisinde ilk 10’a girdi. Bunun sebebi kuruluşumuzun 2. ayında hiç ortaklık payımızın olmamasına rağmen, Konya Şeker Sanayinin Yönetiminde görev aldık. Türkiye’nin en güçlü Kooperatifini ve Pankobirlik’in Genel Başkanını arkamıza aldık. 2 Yıl orada görev yaptık. Bizi test ettiler. 2 Yılsonunda Konya yönetimine yine Sorgun’lu bir arkadaşımızı yerleştirerek, bir üst kurul yani Pancar Kooperatiflerinin üst birliği olan Pankobirlik yönetimine girdim. 12 yıl yani seçimi kaybettiğim 2012 yılının Temmuz ayına kadar Pankobirlik’te Yönetim Kurulu Üyesi ve Birliğin en hassas birimi olan İhale Komisyonunda görev yaptım. “dedi.

Görev yaptığım 12 yıl içerisinde Sorgun’da neler yaptık;

“1- Yozgat Şeker Fabrikasının 1998 yılında hizmete girmesiyle birlikte bölgemizde olması gereken pancar çiftçisine ait kooperatifin olmayışı, ortaklarımızın Kayseri’de 1951, Turhal’da 1950 yılında kurulan kooperatiflere çok miktarda pancar veren olmasına rağmen, bölgemizdeki ortaklarımızın her türlü ihtiyaçlarını temin edecek olan Pancar Kooperatifini 50 yıl sonra kurmak bize kısmet oldu.

2- Kooperatifi kurup hemen Sorgun Mağazamızı açıktık. Akabinde Çekerek, Kadışehri, Akdağmadeni, Sarıkaya ve Şefaatli Satış Mağazalarını açtık. Daha sonraki yıllarda Aydıncık, Saraykent ve Yenifakılı Satış Mağazalarını ortaklarımızın hizmetine açtık.

3- Bu mağazaları en kısa zamanda büyütüp geliştirerek, çiftçimizin verimi yüksek tohumlarla ve modern tarım alet ve ekipmanları ile tanıştırdık.

4- Bizden önce çiftçimiz fabrikanın çiftçiye verdiği pancar tohumunu ekiyordu. İlk defa verimi yüksek kaplamalı pancar tohumları getirip çiftçimize dağıtarak pnömatik pancar ekim mibzerleri getirerek çiftçimize verimi yüksek ve modern usullerle ekim yaptırarak verim artışını sağladık.

5- Sulama teknikleri ile ilgili Gazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bölümüyle ortak bir proje hazırladık. Projemiz Avrupa Birliği’nce kabul edilerek, Avrupa Birliği Proje Destekleme Fonundan 140.000 Euro destek alarak bu konuda çiftçilerimizle ve Üniversite ile birlikte çalışarak Modern Sulama Teknikleri ile çiftçimizi tanıştırdık.

6- Kooperatifimiz Merkezi Sorgun’da çok küçük ve dar bir yerde hizmetin yürütüldüğü ve kiralık olan eski PTT caddesinde idi.

Sorgun’un en kıymetli gayri menkullerinden olan bu günkü hizmetin yürütüldüğü yeri 3 de 2 sini Sorgun Belediyes’inden, 3 de 1 ini Mehmet Şahin’den alarak Kooperatifin bu günkü değeri 10 Milyon TL. olan bir gayri menkulün sahibi yaptık.

7- Türkiye’de pancardan şeker üretirken, atık madde olan pancar posası küspeyi sadece özel fabrikası olan Konya ve Kayseri Şeker Fabrikaları paketliyordu. Devlete ait fabrikalarda ilk defa Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü’ndeki iyi ilişkilerimiz sonucu bu izni alarak, fabrika sahasına paketleme tesisi kurduk. Kurulan bu tesiste 35 bin ton küspeyi paketleyerek, bizden 40-50 yıl önce kurulan Kooperatiflere örnek;  Afyon, Adapazarı, Balıkesir, Alpullu, Turhal, Erzurum, Sivas ve Erzincan’a küspe sattık.

8- Çekerek Pancar Bölge Şefliği yine Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketi ile samimi ilişkilerimiz sayesinde çiftçilerimize daha iyi hizmet verebilmek için Bölge Şefliği binası ve bahçesini kiralayarak hizmete devam ettik.

9- Şefaatli ilçemizde şehir merkezindeki bir petrol istasyonunu Kooperatif olarak devraldık ve çiftçimize petrol satışına başladık. Nasip olsaydı bu diğer ilçelerimizde de yaparak tüm ortaklarımızın faydalanabilmesi için her bölgemize bir köy pompası kuracaktık.

10- Türkiye’de ilk defa yem bitkisi olan adi fiğ tohumunun sertifikasını alarak üretme hakkını Konya Selçuk Üniversitesinden alarak Kadışehri ilçemizde sözleşmeli adi fiğ tohumu üretmek için ekim yaptırdık. Ürettiğimiz tohumları ilaç gibi yok satıyorduk.

11- Yeşil Mercimek ve Nohutun anavatanı olan ilimizde tekrar bu ürünleri üretip, bu tohumların patentini alarak, hem ülke tarımına hem de Yozgat çiftçisine yüksek gelir aynı zamanda bir itibar kazandırmak için Kooperatif bünyesine yabancı dil bilen Ziraat Mühendisleri alarak Saraykent, Akdağmadeni ve Sarıkaya ilçelerinde çalışmalar yaparak sözleşmeli ekimler yapmaya başladık.

12- Sarıkaya, Şefaatli, Akdağmadeni, Çekerek, Kadışehri, Sorgun ve Saraykent Satış Mağazalarımızı yeni yerlere taşıyarak modernleştirdik. Hizmet kalitesini yükselttik.

Göreve devam etmiş olsaydık, hangi projelerimiz vardı, neler yapacaktık birazda ondan bahsetmek istiyorum.

1- Şeker Fabrikamız özelleştirilerek Doğuş Çay grubuna satıldı.

Biz yönetimde olsaydık; Allah’ın izni ile Konya Şeker Yönetimi bize kesin söz vermiş desteği arkamızda idi. Bölgemizde tek bacası tüten bu fabrikayı ortaklarımız adına biz alacaktık. Oda olmasa Bölge halkı ve esnafı ile birlikte organize olup, ortak bir şirket kurarak siyasi gücüde arkamıza alıp şeker fabrikasını yinede alırdık.

2- Çalışmalarımız sürüyordu. Sarıkaya ilçesi kadılı köyü yakınındaki 250 dönüm milli emlaka ait araziyi alıp, orada sılaj ve yonca paketleme kaba hayvan yem ünitesini şimdiye kadar hayata geçirmiş olacaktık.

3- Saraykent ilçesinde, arsasını belediyenin tahsis edeceği bir proje hazırlanarak, her iki kurumunda içerisinde olacağı çok büyük preste sıkıştırılmış saman yapma tesisi kuracaktık.

4- Karakaya köyünde Ankara yolu üzerinde 1000 dönüm mera hazine arazisi vardı. Buraya Konya Şekerle ortak yöremizin yem ihtiyacını karşılayacak bir yem fabrikası yapma çalışmalarımız devam ediyordu.

5- Tohum Eleme Ünitesi kuracaktık. Onlarda şimdi biz kurduk diyecekler. Onların kurduğu tohum eleme hububat ticareti ile uğraşan bütün esnaflarımızda mevcut.

Bizim projemiz bu yörede hiç olmayan, maliyeti yüksek,  sensörlü istediğin tohum cinsine göre kalibrasyonuna ayarlanabilir, anaç tohumu seçen elek sistemine uygun bir tohum eleme tesisi olacaktı.

6- İlçelerimiz Sorgun Merkez Mağazamızda olduğu gibi mülken yerler alıp, modern mağazalarla ortaklarımıza daha kaliteli hizmet sunacaktık.

7- Devlet desteği ile yapılan hububat stoklama, silolama tesisini daha büyük ve kapasiteli bir şekilde kurarak, çiftçimizin ürününü emanete alıp, saklanmasına, istediği zamanda değerinde pazarlanmasına yardımcı olacaktık.

Bu sayıyı 10′ a 20′ ye çıkartmak mümkün ancak; uzatma gereği duymuyorum. Bunları yapabilirmiydik; 12 yıl görev yaptığımız dönemde sıfırdan başlayıp, yukarıda sıraladığım yaptığımız hizmetler yapacağımızın teminatıdır.

Evet;

6 yılı geçen bu zaman zarfında mevcut yönetim görev aldığı sürede; nelere söz vermişlerdi hiç unutmam. Çiftçiye küspeyi maliyetinin çok üstünde sattığımızı iddaa etmişlerdi. Bedava paketleyerek çiftçinin kapısına yıkmayı söz vermişlerdi. Öncelikle hatırlayanlar 6 yıl önce aynı sandalyede oturan ortaklarımızda dahil olmak üzere tüm ortaklarımıza soruyorum. yaptılarmı?

Yaptılar, bedava paketleyip nereye kimin kapılarına yıktıkları hepinizin malümudur.

Hani köylere ucuz mazot dağıtacaktın çiftçiye öyle söz vermiştin. Benim açtığım petrol istasyonunu kapattığın gibi kendi yönetiminiz döneminde açtığınız Akdağmadeni’ndeki petrol istasyonu ve Sorgun’da şu önünde durduğumuz bayrakların arkasındaki istasyonuda kapatarak her iki teşebbüsünüzde de 500,000 TL.ye yakın harcama yaptığınızı biz biliyoruz. fakat ortaklarımız bunu bilmiyor. lütfen anlatında onlarda gerçekleri bilsinler.

Ortaklarımızın topraklarında en uygun gübreyi, tohumu kullanabilmeleri için Yozgat bölgesinde bulunmayan, toprak tahlillerinin yapılabilmesi için çevre illerde bulunan laboratuvarlara gitmek ve tahlil yaptırmak zorunda kalmasınlar diye açtığınız toprak tahlil laboratuvarı için sizlere teşekkür ediyorum. Ancak; yaptığınız bir usulsüzlükten dolayı 150,000 TL. harcama yaparak açtığınız laboratuvarın Yozgat Tarım il Müdürlüğü tarafından kapısı mühürlendi. Şuanda kapısı kapalı olan laboratuvarın neden kapısının mühürlendiğini değerli çiftçilerimize açıklamanızı istiyorum.

Kendi tükettiğiniz elektriği üretebilmek için yaklaşık 150-200 bin TL. harcayarak güneşten elektrik üretme tesisi kurdunuz. Sizleri bu konuda tebrik ediyorum. Ancak; bu kadar harcama yapılan bu tesis bu gün verimli çalışmıyor. Nedenini malın gerçek sahibi olan şu genel kuruldaki çiftçilerimize açıklamanızı istiyorum.

Fakıbeyli köyünden 12 dönümlük tarla almışsınız ortaklarımız adına ben sizlere teşekkür ediyorum. Kooperatife gayri menkul kazandırmışsınız. Bu tarlayı kimden kaça, ne amaç için aldınız. Bu gün bu tarlayı kimin ekip biçtiğini ve kimin menfaatine kullanıldığını ortaklarımıza açıklayınız.

2017 yılında 3 Adet Üst Birlik Müfettişi 7 ay boyunca Kooperatifte teftiş yapmışlar. sonunda Sorgun Cumhuriyet Başsavcılığına 26.01.2018 tarih ve 2018-187 esas sayısı ile 7 adet suç duyurusu içeren dosya teslim ettiklerini biliyoruz. Bu dosyaların içeriğini sizler çok iyi biliyorsunuz, bizlerde biliyoruz. Ancak; Bunu Kooperatifin asıl sahiplerinin de öğrenmesi gerekir. Neden seçime daha koca bir yıl varken alel acele kimseye duyurmadan, hakkınızdaki iddaaları aklayıp daha net bir şekilde seçim yapmak varken, adli tatilide fırsat bilerek seçim kararı alıp, seçime gidiyorsunuz. Bunuda alın terleri üzerine  oturduğun ortaklara açıklanmasından memnun oluruz.

Hiç unutmam Belediye düğün salonunda yapılan bir genel kurulumuzda ortalığı bulandırmak için bağırıyordun. Kooperatif faaliyetlerinin daha hızlı ve etkin şekilde sürdürülebilmesi için bir adet kamyonet alımı nedeniyle tahmini bütçeye araç alımı için 50,000 TL. koymuştuk. Halil Dursun 50.000 TL.ye makam aracımı alacaksın diye sormuştun. Bende şimdi sana soruyorum. Sayın Kürşat Arslan; 850.000 TL. verip Sorgun’umuzun en kıymetli gayri menkulünü bu günkü Kooperatifimizin yerini alırken o zaman en lüks aracı 50.000 TL.ye alabilirdim altıma. 12 yıl boyunca bir makam aracı almadım. İstesem alamazmıydım.

Sana soruyorum?

6 yılı aşkın süredir sizler görevdesiniz. Şuanda binemediğiniz üst birlik tarafından yasaklanan bu kaçıncı makam aracınız? Bu makam aracını kaça aldınız? Ortaklarımızın bunu bilmesi en tabi hakkıdır. Ama Allah rızası için bizim bıraktığımız yerden Kooperatifi 1 santim ileri götürmediğiniz gibi vermiş olduğunuz zararda ortadadır. Eğer dürüst bir insansan çık bunları anlat?

Her yerde her toplantıda Halil Dursun 15.000 TL. maaş alıyor diye iftira attınız. Şimdi cevap verme sırası sizde bütün evrak ve dosyalar sizin elinizin altında bizim zamanımızda Yönetim Kurulu Üyeleri 1.200,-TL. maaş alıyordu. Şimdi siz bunu yüzde yüz artırsanız 2.400,- TL. olur. Bildiğim kadarıyla siz bunun çok üstünde maaş alıyorsunuz. Bunu ortaklara açıklayınız sayın başkan…

Sormak Hakkım Değilmi?

           Sosyal medya’da 10 milyon Tl ciro ile aldığım kooperatifi 30 milyon ciroya çıkardım diyorsun. Belki doğrudur. Kooperatifin borçlarını da açıklayasana. Bildiğim kadarıyla şu andaki elinizde bulunan mallardan daha fazla borcunuz olduğunu biliyorum. Ödeyebilmek için oturduğun bizlerin uzun uğraş sonucu aldığımız yeride, yönetim kurulu üyeniz Soner Büyükgöz’ü ikna edebilseydin satmış olacaktın. Bunu çiftçilerimize anlat, açıkla.”dedi

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

CUMHURİYET 101 YAŞINDA

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101 inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında ilk olarak Atatürk Anıtı’na Çelenk …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.