TMO Yeşil mercimek alımında Sarıkaya çiftçisine sorun yaşatıyor diye bir duyum aldık. Bizde Sarıkaya’da mercimek hasadından sonra TMO’nun bu tutumunu öğrenmek ve Sarıkaya Ziraat Odasının düşüncelerini almak için Sarıkaya Ziraat Odası başkanı Şevki Güngör ile bir söyleşi yaptık. Başkan Güngör gazetemize önemli açıklamalar yaptı. TMO Yeşil mercimek alımında Sarıkaya çiftçisine sorun yaşatıyor diye bir duyum aldık. Bizde Sarıkaya’da mercimek hasadından sonra TMO’nun bu tutumunu öğrenmek ve Sarıkaya Ziraat Odasının düşüncelerini almak için Sarıkaya Ziraat Odası başkanı Şevki Güngör ile bir söyleşi yaptık. Başkan Güngör gazetemize önemli açıklamalar yaptı. Güngör yapığı açıklamada şunları söyledi. “Ülkemizde yeşil mercimek üretiminde, ciddi potansiyele ve kaliteli yeşil mercimek üretimine sahip ilçemizde üreticilerimiz yine mağdur edildi. TMO. Toprak mahsulleri ofisi çiftçiden adeta ürünü almamak için DNA testi yapar gibi alım analizi yapıyor. Üreticilerimizden ürünü eletilmesi isteniyor. Bu durum zaten yüksek olan maaliyetlere ciddi bir ek, maliyet oluşturuyor. Selektörler mercimeğin tonunu 150 tl ye eliyor. Bu ek maaliyete rağmen yinede alım garantisi yok. Üreticilerimiz ürününü elettikleri halde 3,050 tl açıklanan alım fiyatına rağmen henüz 2,300 tl fiyatı göremedik.
Bu alım fiyatı açıklanırken, başka ülkelerde yetişen mercimek için mi açıklandı.
Bizim yetiştirdiğimiz ürünün kalitesine ve karakterine göre açıklandı. Bunu kim ve kimler takip edecek, tabiki yönetenlerimiz, siyasilerimiz takip edecek. Eskiden siyasiler hasat mevsiminde bölge ziyaretinde geldiklerinde Toprak Mahsulleri Ofisi, Ziraat Bankası, Tarım Kredi Kooperatifi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Ziraat Odası gibi kuruluşları ziyaret edip üreticinin durumu hakkında bilgi alırdı.
Maalesef günümüzde kim daha toz pembe bilgi verecekse üreticinin durumu onlardan soruluyor. Zaten yüksek olan girdi maliyetlerinden zorlanan çiftçimiz, ürününü değerine satamayıp zarar makası açılınca üretimden tarladan soğuyor. Bu durum da nüfuzumuzu kaybetmemize neden oluyor. Bunun en büyük ispatı, 6 millet vekilinden 4 vekile düştük. Yazık bu insanlara, bu üretim kolay yapılmıyor. Girdi maliyetleri çok yüksek, üretici köylü zaten zar zor geçiniyor. Kocaman devletimiz varken üreticimiz neden tüccara mahkum ediliyor. Bölgemiz insanı her zaman ululemre itaat edip, devletine sahip çıkmıştır. Bu durum da yöneticilerimizin de bölgemiz çiftçisine sahip çıkarak, bu duruma kalıcı bir çözüm getirilmesini istiyoruz. Ziraat Odası Başkanı olarak çiftçinin hakkını savunmak benim görevim ve boynuma vebaldir. Duyurup ilgilenmezsem çiftçi hesabını benden sorar. Allah katında da sorumluyum. Benim görevim gündeme getirmek çözümü ise yöneticilerimize aittir.”dedi.