Anasayfa / Sarıkaya / Roma Hamamı Parçaları Köylerde

Roma Hamamı Parçaları Köylerde

 

 

Sarıkaya ilçesinde bulunan ‘Tarihi Roma Hamamı’ kalıntılarının parçaları ilçe merkezi ve bağlı çok sayıda köyde ‘musalla taşı’, ‘bahçe duvarı’, ‘çeşme süslemesi’ gibi alanlarda kullanılıyor.

Sarıkaya ilçesinde bulunan ‘Tarihi Roma Hamamı’ kalıntılarının parçaları ilçe merkezi ve bağlı çok sayıda köyde ‘musalla taşı’, ‘bahçe duvarı’, ‘çeşme süslemesi’ gibi alanlarda kullanılıyor. Yıllar önce ilçenin farklı yerlerine dağılan bu taşların turizme kazandırılması planlanan tarihi hamama yeniden getirilmesi bekleniyor.

Biri Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi, bir benzeri ise İngiltere’de bulunan tarihi Roma Hamamı’nın turizme kazandırılması için Yozgat Valiliği ve Sarıkaya Belediyesi tarafından yürütülen çalışmalar, hamam etrafında bulunan yapıların istimlak edilmesi ile devam ediyor. Bir yandan heyecan uyandıran çalışmalar devam ederken, diğer yandan tarihi hamama ait yüzlerce parça ilçe merkezi ve bağlı çok sayıda köyde sahipsiz ve korumasız olarak bulunuyor. Parçalar toparlanıp tekrar asıl mekanı olan tarihi hamama getirilmezse yok olup gidecek.
2 BİN YILLIK TARİH TOPLANMAYI BEKLİYOR
Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’nde 2 bin yıllık tarihi ile turizme kazandırılmayı bekleyen tarihi Roma Hamamı’nın köylerde ve ilçe merkezinde bazı bölgelerde bulunan parçaları kurtarılmayı bekliyor.
Sarıkaya ilçe merkezi ve bağlı çok sayıda köyde yıllar önce tarihi Roma Hamamı’ndan getirilen parçalar bulunuyor. Tarihi taşlar kimi zaman köy çeşmelerinde, cami önlerinde musalla taşlarında, ev temellerinde ve hayatın pek çok alanında kullanılmış. Bu taşlar toparlandığında turizme kazandırılması planlanan tarihi Roma Hamamı’na önemli bir tarihi kazanım sağlayacak.
KÖY MUHTARLARI: “TARİHİ TAŞLAR TOPARLANMALI”
Yozgat Çamlık Gazetesi’nin Roma Hamamı’na ait tarihi parçaların bulunduğu köylerle ilgili araştırmasında ilçe merkezinin yanı sıra, Alembey, Ilısu, Tepedoğan, Azapbaşlı ve bağlı çok sayıda köyde parçaların bulunduğu ortaya çıktı.
MEZARLIKTA TARİHİ MUSALLA TAŞI
Caminin önünde büyük bir tarihi hayvan kafası bulunduğunu söyleyen Domarca Köyü Muhtarı Mevlüt Muş, 100-180 sene önce getirildiği tahmin edilen taşların gelişi güzel köyde yer aldığını söyledi.
Muş, mezarlıktaki musalla taşına ait mermerin de Roma Hamamı’ndan getirildiğini kaydetti.
Köylerinin Kars göçmenlerinden oluştuğunu hatırlatan Muş; “Köy caminin önünde büyük bir camız kafası, düz bir mermer vardı mezarlıkta. Cenaze namazı kıldırmak için musalla taşı olarak kullanılıyor. Bunlar 180 sene önce köylüler getirmiş. Bizim köy Kars’tan gelme o zaman caminin önünde üzerinde ezan okumak için getirmişler. Cenaze namazı kılmak için koymuşlar iki tane taş var. Mezarlıktaki duruyor ondan kimsenin haberi olmamış herhalde. Caminin önünde mermer sütunlar var. Köylerde Roma Hamamına ait çok eser var. Tamamını toparlamak lazım” diye konuştu.
EVLERİN KÖŞE TAŞI TARİHİ ROMA HAMAMI’NDAN
Azapbaşlı Köyü Muhtarı Ali Adil de, köylerinde evlerin köşe taşlarının tarihi Roma Hamamı’ndan getirilen taşlardan oluştuğunu söyledi.
Adil, ayrıca köylerinin tarihi bir zenginliğe sahip olduğunu hatırlattı.
Köylerinin de keşfedilmeyi bekleyen tarihi zenginliklerle dolu olduğunu vurgulayan Adil, şunları söyledi: “Sarıkaya’daki tarihi Roma Hamamı’ndan mermer getirmişler. Çok yapılan eski binaların alt köşe taşı olarak getirmişler. Bizim burada bir höyüğümüz var türbe dediğimiz yer var. Oradan çıkan yol mermer basakmış. Roma hamamından gelmedi bizim burada tarihi doku var” diye konuştu.

 

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

DURMAK YOK

Ak Parti Yozgat İl Genel Meclsi Üyesi Adem Ateş; “Biz hizmet için seçildik,Sarıkaya ve Sarıkaya’nın …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.