Yozgat Çamlık Milli Parkına ve Nohutlu tepe mevkiine geçen hafta yüzlerce kınalı keklik bırakıldı.
Keklikler özellikle kene ve süne böceklerini yedikleri için Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına sebep olan kene zararlısı ile mücadele de stratejik bir konumda. İlçemizde de her yıl Kene belasına bir kaç can vermekteyiz. Özellikle Hisarbey köyü civarında yoğun olarak bulunan kene her yıl can almakta. Geçen hafta Yozgat Valisi Ziya Polat başta olmak üzere Yozgat Protokolü Çamlıkta doğaya keklik bıraktı. Sayın Valimizden ricamız programda Sarıkaya , Akdağmadeni ve Çayıralan ormanları yoksa bile buradaki ormanlara da bir an önce Kınalı Keklik bırakmaları. Çünkü her yıl bir çok can kaybı oluyor. Keklik kene ile mücadelede son derece önemli. Geçen hafta yaptığımız haberde;
Yozgat Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü’ne bağlı Kanatlı Yaban Hayvanı Üretim Tesisinde yetiştirilen 16 bin 800 keklik doğaya salınmaya başlandı.
Yozgat’ta 2007 yılından itibaren üretilen 172 bin kınalı kekliğin tamamı Yozgat başta olmak üzere, Antalya, Çanakkale, Denizli, Balıkesir, Ankara, Çorum, Bolu, Kırşehir gibi farklı illerde belirlenen zaman dilimlerinde doğaya salınıyor. Bugün de 250 kınalı keklik, Yozgat Valisi Ziya Polat, Yozgat Belediye Başkanı Celal Köse, İl Emniyet Müdürü Murat Esertürk, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Ali Sefa Yılmaz, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez eşliğinde Nohutlu Tepesinde doğaya bırakıldı.
Güzel görüntüsü ve ötüşüyle bilinen, ekolojik sistemin korunmasına katkı sağlayan kınalı keklikler, doğada süne yedikleri için çiftçinin dostu olarak tarımsal üretime de katkı sağlıyor. Keklikler Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına yol açan kene ile mücadelede de etkin rol oynuyor.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Cihan Eğilmez 2007 yılından itibaren Yozgat’ta 172 bin civarı kınalı keklik üretildiğini belirterek “Bu yıl 16 bin 800’ün üzerinde kınalı keklik ürettik ve 13 ilimizde doğaya salımı yapılacak. Akdeniz, Marmara, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde bulunan illerimizde keklik salımı olacak. Yaban hayatı ülkemizin en büyük kıymetlerinden birisi koruyalım ve gerektiği gibi kullanalım. Kesinlikle kaçak avcılığa müsamaha göstermeyelim. Palaz döneminde 9 aylık oluncaya kadar böcek yiyen proteinle beslenen hayvanlar bunlar. Bu dönemde bulundukları yerlerde kene ve süneyi tamamen yerler. Ekosistemin çok önemli bir parçası ülkemizin her yerinde bulunan kanatlı türüdür. İnsanlarımızın ötüşü ve görünüşüyle çok önem verdiği hayvan türüdür” dedi. Buradan tekrar sayın Valimiz Ziya Polat’ın duyarlılığına güvenerek Sarıkaya başta olmak üzere ormanlık alanları yoğun olarak bulunan Sarıkaya, Akdağmadeni ve Çayıralan ormanlarına da keklik bırakılsın. Avcılardan da ricamız keklik ve ötücü kuşları avlamasınlar. Keklik bıldırcın gibi hayvanlar özellikle Kene ve diğer zararlı diğer böcek türlerini yediği için biyolojik bir silahtır. Yiyecekleri üç beş bıldırcın veya keklik onların karnını anca doyurur ve hiç bir avcınında bu kuşların etine ihtiyacı yoktur. Eğer bir kutu mermiye 50 lira verebiliyorsa tavuk etine de para verebilir. Zevkiniz için bir kaç canın kene yüzünden ölmesine sebep olmayın.
Haber Özge Beker
