Benzer Haberler
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş, kömürleri çıkarılan eski maden alanlarının tekrar doğaya kazandırılması için, 1965 yılında işletmeye açılan Sorgun maden bölgesini rehabilite ederek bir eko park alanı projesi geliştirdi. Proje çerçevesinde yaklaşık bir milyon 400 bin metre kare alan üzerinde yeşil bir vadi görünümünde çok amaçlı EKO Park kurulmuş olacak.
1955 yılından bu tarafa Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bünyesinde ülkemizin kömür üretimi ve madencilik alanında en tecrübeli kuruluşlarından birisi olarak faaliyet gösteren Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri, eski maden sahalarını hem yeşile boyuyor hem de EKO parklarla topluma kazandırıyor.
BOZKIR’DA BİR EKO PARK PROJESİ
Yozgat’ın Sorgun İlçesi’ndeki eski maden sahasının rehabilite edilerek eko park alanına dönüştürülmesi için bir milyon 400 bin metre kare alan üzerinde çok amaçlı EKO Park projesi hazırlandı.
MADEN SAHASI DOĞAYA VE TURİZME KAZANDIRILIYOR
Maden bölgesini tekrar doğaya kazandırmak için geliştirilen projenin giriş ve festival alanı, iki yapay göleti, amfi tiyatrosu, termal devre mülk konutları, termal otel kompleksi, EKOPARK, Çocuk Parkı ve Spor Tesisi bulunacak. Rehabilite edilen bölge hem kent yaşamına katılacak hem de ülke ve uluslararası turizme açılacak, böylece Sorgun’a, Yozgat’a ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır.
YAKIT İHTİYACINI KARŞILAMAK İÇİN KURULMUŞTU!
Projenin mimarı Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Dr. Osman Coşkun, Yeni Çeltek Kömür İşletmeleri’nin Türkiye Şeker Fabrikalarının yakıt ihtiyacını karşılamak amacıyla 1955 yılında Amasya Merzifon’da kurulan, 1965 yılında Sorgun Linyit İşletmesini bünyesine dahil eden köklü bir kuruluş olduğunu hatırlattı.
1975 yılında da genel müdürlük binası Ankara’ya taşınan kurumun Şeker Fabrikaları’nın yakıt ihtiyacını karşılamak ve sanayi sektörüne hizmet etmek amacıyla kurulduğunu hatırlatan Coşkun; “Şirketimiz aynı zamanda da üretim yaptığı bölgede ısınma amaçlı topluma destek sağlamayı hedeflemiştir. Kurucuları arasında Türkiye Kömür İşletmeleri, Kömür İşletmeleri A.Ş., Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Merzifon Belediyesi ve Amasya Belediyesi bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında ortaklarının kamu ancak şirketin özel olması göz önüne alınınca, özelin hızı ve kamunun güvencesini bünyesinde bulunduran şirketimizin çok önemli avantaja sahip olduğunu görmek mümkündür” dedi.
BÖLGE EKONOMİSİNE CİDDİ KATKILAR SAĞLAYACAK
Sorgun Linyit İşletmesi’nin üretime kapatılan sahasını turizme ve doğaya kazandıracak EKO Park Projesi hazırladıklarını belirten Coşkun, proje hakkında şunları söyledi:
“Biz kamu iştiraki bir kuruluş olarak Sorgun Linyit İşletmemizde üretimi biten sahamızda Sorgun EKO Park Projesi ile hem turizme hem sağlık turizmine hem bölge insanına, ülke ekonomisine katkı sağlamak hem de madencilik alanında örnek bir projeyi hayata geçirmek arzusundayız. Bunun için yerli ve yabancı yatırımcıları şirketimize davet ediyoruz. Ve bu konuda katkısı olacak ve olan tüm çalışanlarımız başta olmak üzere tüm yatırımcılarımıza ve tüm maden emekçilerine çok teşekkür ediyorum ve projenin ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum.”
PROJENİN İÇERİĞİ ŞÖYLE:
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş, kömürleri çıkarılan alanlarının tekrar doğaya kazandırılması için, 1965 yılında işletmeye açılan Sorgun maden bölgesini rehabilite ederek bir eko park alanı projesi geliştirdi.
Maden bölgesini tekrardan doğaya kazandırmak adına geliştirilen ve 1.400.000 m2 lik bir alanı kapsayan bu proje içerisinde; giriş ve festival Alanı, iki yapay gölet, amfi tiyatro, termal devre mülk konutları, termal otel kompleksi, EKOPARK, Çocuk Parkı ve Spor Tesisi bulunduruyor.
Rehabilite edilen bölge hem kent yaşamına katılacak hem de ülke ve uluslararası turizme açılacak, böylece Sorgun’a, Yozgat’a ve ülke ekonomisine büyük bir katkı sağlayacaktır.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş tarafından yapılması planlanan projenin giriş ve festival alanında turist otobüsleri, servis araçları ve misafir araçları için park yerleri, bisiklet kiralama yerleri, hediyelik eşya satan işyerleri ve bütün kompleksin idari birimlerini içeren bir giriş bulunmaktadır. Kentin ve çevre kentlerin yılın değişik zamanlarında her türlü etkinliklerini gerçekleştirebilecekleri geniş bir açık festival alanı da projeye dahil edilmiştir.
Çevresinde tramvay ile gezilebilen iki yapay göletin bulunduğu EKOPARK’ta ayrıca doğa ile iç içe bisiklet parkuru, koşu ve yürüyüş yolları bulunmaktadır. Gölet içerisinde bulunan kano ve kayıklarda EKOPARK sakinlerine ve misafirlerine keyifli bir aktivite alanı olacaktır.
Konser, Tiyatro ve her türlü açık alan etkinliğinin sahnelenebileceği EKOPARK amfi tiyatro bölümü alanın doğal eğimine göre konumlandırılmıştır. Arkasından tramvayın geçtiği amfi tiyatronun göle bakan sahnesi ile seyirciler muhteşem bir manzaraya sahip olacaktır.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin planladığı bu projede 37 bin metrekare alana sahip ister devre mülk sistemi ile ister sürekli yaşanabilen yaklaşık 900 konut yer alacaktır. Arsanın güney batı tarafındaki bir yamaca yerleştirilmiş tek katlı kendi bahçeleri ve terasları olan bu konutlar şehri ve gölü gören muhteşem bir manzaraya sahiptir. Her biri kendi açık ve kapalı otoparkına sahip, kendi termal kaynakları bulunan bu konutlar ayrıca proje için de bir gelir kaynağı özelliği taşıyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 şeklinde dört konut tipi olan proje yatırımcının talebi doğrultusunda konut sayısının arttırılabileceği bir esnekliğe sahiptir. Sağlık turizmi açısından büyük bir geleceğe sahip proje kapsamında inşa edilmesi planlanan termal otel ise projenin önemli gelir kaynaklarından biri olacaktır. Ülke içi ve uluslararası toplantı ve organizasyonlar, sağlık turizmi ve tatil için konaklama sağlayan 180 odalı bu otel ayrıca termal havuzlarıyla da misafirlerine hizmet verecektir. Termal otelin arsa alanının kıvrımlarına uygun yukarı doğru değil yatay olarak inşa edilmesi planlanmaktadır.
Yurtdışında da bir çok örneği bulunan EKOPARK alanı, uluslararası anlamda projeye ciddi değer kazandırabilecek güneş enerjisi panelleri, rüzgar türbinleri, tarlalar ve su toplama havzalarına sahiptir.
Güneş enerjisi panelleri ve rüzgar türbinleri ile kendi enerjini üretebilen EKOPARK, su toplama havzaları ile kompleksin su ihtiyacını karşılayacaktır.
Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın da unutulmadığı proje kapsamına bütün etkinlik alanlarının ortasında, giriş alanına yakın bir çocuk parkı da dahil edilmiştir.
Çevre ve yerel halkın kullanabileceği, içerisinde futbol sahası, basketbol sahası, tenis kortu gibi spor alanlarını barındıran büyük bir spor kompleksi, EKOPARK’a değer katacak ayrı bir aktivite alanı olacaktır. Ayrıca Spor kulüplerin kamp yapmalarına uygun olarak tasarlanan bu kompleks proje için büyük gelir kaynağı yaratacaktır.
Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş’nin Yozgat ve Sorgun’a kazandırmayı planladığı bu büyük proje tasarım olarak “Omurga” diye isimlendirdiğimiz ahşap bir içyapı sistemine sahip olacaktır. Gemilerin iskelet sistemine benzeyen bu yapı farklı kesitlerde istenilen formu verebilmektedir. Topografyadaki değişken üç boyutlu durumu bu omurga kesiti ile oynayarak değerlendirmeyi amaçlıyoruz. Bütün projeyi birbirine bağlayan içinde koşu ve yürüyüş yapılabilen bu omurga sitemi projeye estetik ve modern bir görünüm kazandıracaktır. Ayrıca projemizin alanının kuzeyinde, doğudan batı istikametine doğru akan, doğal Eğriöz deresi da rehabilite edilerek hem EKOPARK göletlerinin su seviyesini koruyacak hem de güzelliği ile projemize ayrı bir renk katacaktır.
Projede; Bütün yapılar arsanın topografik yapısına göre konumlandırıldığı için kazı ve hafriyata gerek kalmıyor ve maliyet oldukça düşüyor. Bu proje Sorgun, Yozgat ve nihai olarak ülkemiz turizmi ve termal kaplıca yatırımları bakımından yeni ve önemli bir açılım olacak.
Biz bu projenin bir an önce hayata geçmesi için hazırız, buraya yatırım yapacak yatırımcıları bekliyoruz.