Anasayfa / Sağlık / SARIKAYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ KOAH UYARISI

SARIKAYA TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ KOAH UYARISI

20 Kasım 2015 Dünya KOAH Günü
ÇOK GEÇ DEĞİL !KOAH, ”Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı” isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir
ÇOK GEÇ DEĞİL !
KOAH, ”Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı” isminin baş harflerinden oluşan kısaltılmış bir hastalık ismidir. Kronik kelimesi uzun süredir devam eden anlamındadır. Obstrüktif kelimesi tıkayıcı anlamındadır ve bu hastalıkta nefes borularının (bronşların) tıkandığını göstermek için kullanılır.
KOAH tüm dünyada 4.ölüm nedeni olan, her yıl 2.7 milyon kişinin ölümüne yol açan ve yaygınlığı giderek artmakta olan kronik hava yolu hastalığıdır. Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır. KOAH ilerleyici bir hastalıktır. Hastalık erken dönemde teşhis edilebilirse, hem hastalık durdurulabilir hem de buna bağlı ölümler azaltılabilir
Acaba KOAH’ lı mısınız?
Sigara İçiyor Musunuz?
Öksürüyor Musunuz?
Balgam Çıkarıyor Musunuz?
Yaşıtlarınızla Aynı Hızı Tutturmakta Zorlanıyor Musunuz?
Nefesiniz Daralıyor Mu?
Bu sorulara cevabınız EVET ise KOAH’ lı olabilirsiniz
KOAH’ TAN SORUMLU ETKENLER
KOAH’ ın %90’ından tütün ve tütün ürünleri( sigara, pipo, nargile vs.) sorumludur. Kişi sigara içmese bile sigara dumanına maruz kalması KOAH gelişimine neden olabilir. Tütün mamüllerinin dışında, organik yakıtların dumanının solunması ( odun, kömür, tezeğin kapalı ortamlarda ısınma veya yemek pişirme amacıyla kullanılması) meslek nedeniyle toz, duman veya zararlı gazlara maruz kalmak da KOAH ‘tan sorumlu olabilir.
KOAH riski yüksek olan meslekler arasında; maden, metal, çimento, tahıl ve tekstil işçiliği ile ulaşım sektörü ve odun/ kağıt üretiminde çalışma gelmektedir. Bu sektörlerde çalışanların gerekli iş yeri korunma tedbirlerini almaları gerekmektedir.
KOAH’ ın Oluşumu
Hastalık büyük oranda sigara dumanı ve bazı kişilerde diğer zararlı gaz ve parçacıklara bağlı olarak gelişen soluk yollarının mikrobik olmayan bir iltihabı sonucu oluşur. Bu iltihaplanma sonucu hava yolları daralır. Normalde balon gibi rahatlıkla genişleyip daralabilen hava kesecikleri, bu özelliklerini yitirir, yıpranır ve normal boyutlarına geri gelemez hale gelir. Birey soluk verdiğinde bir miktar hava akciğerlerde hapis kalır. Bu durum kirli havanın dışarı atılmasını ve temiz havanın içeri alınmasını güçleştirir ve akciğerlerde kalıcı hasar gelişir.
KOAH’ IN BELİRTİ VE BULGULARI
Hastalığın en önemli belirtileri sinsi başlayan ve giderek şiddetini artıran nefes darlığı ve veya kronik öksürük ve balgam çıkarmadır. Bu yakınmalar hastalığın şiddetini arttırdığı ve alevlenme ya da atak olarak adlandırılan dönemlerde daha da belirginleşir ve hastaneye yatış gerekebilir.
KOAH’ a ait belirti ve bulgular 50’li yaşlara gelmeden fark edilmeyebilir. Bunun başlıca nedeni hastaların KOAH bulgularını hekime başvurmaya değecek kadar önemsememeleri ya da bu bulguları yaşlanma, şişmanlık gibi başka nedenlere bağlayabilmeleridir.
Çoğu KOAH hastası hastalığının erken döneminde sigara bırakmak istemediği için hekime başvurmayı erteleyebilir. Bazı KOAH hastaları da hastalıklarını astım olarak adlandırır. Hastalık ilerlediğinde ise sık sık sağlık hizmeti almak zorunda kalabilirler.
Özellikle sigara içen 40 yaş üzeri bireylerde uzun süreli öksürük, balgam çıkarma ve giderek artan nefes darlığı yakınmalarından en az birinin gelişmesi halinde, yakınmalar çok şiddetli olmasa dahi göğüs hastalıkları uzmanına başvuru gereklidir.
KOAH Tanısı Nasıl Konur?
KOAH’ ta tanı koyabilmek için, bireyin tıbbi özgeçmişinin sorgulanması, yaptığı işle ilgili detaylı bir öykü alınması ve iyi bir fiziksel muayene yapılması ve solunum fonksiyonlarının ölçüldüğü üfleme testleri (solunum fonksiyon testi)’ nin yapılması gerekmektedir.
KOAH’ TAN KORUNMA
KOAH’ tan korunmanın en etkili yolu ve tütün mamullerinin tüketilmemesi ve bu ortamlarda bulunulmamasıdır.
KOAH Tedavisi
Sigara içmenin bırakılması
Grip ve zatürree aşılarının yapılması
Nefes açıcı ilaçların düzenli ve kontrollü kullanılması
Sigaranın bırakılması hastalığın ilerlemesini azaltan en önemli girişimdir. KOAH’ ta nefes açıcı ilaçlar hastaların yakınmalarının giderilmesinde etkili olur. İlaçların solunum yoluyla alınması doğrudan akciğerlere etki etmesi açısından özellikle tercih edilmektedir. Solunum yoluyla verilen ilaçların etkili olması için doğru şekilde kullanılması gerekir. İlaçlar, hekimin önerdiği şekilde kullanılmalıdır.
Sarıkaya toplum sağlığı merkezi

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

DEMİRER:GELECEKTE NÜFUSUMUZUN % 30’NU SURİYELİLER OLUŞTURACAK

Prof.Dr. Taner Demir Yöre Haber gazetesine gönderdiği demeçte şunları söyledi; Türkiye’nin tanınmış bilim adamı ve …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.