Anasayfa / Güncel / DÖRT KAZIDAN BİRİ KALDI

DÖRT KAZIDAN BİRİ KALDI

DÖRT KAZIDAN BİRİ KALDI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Metin Halıcı, yabancı ve yerli kazı heyetleri tarafından yürütülen kazı çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Halıcı, Kerkenez, Çadırhöyük ve Kuşaklıhöyük’te bu yıl kazı çalışmalarının Mayıs ayında başladığını ve Temmuz ayında tamamlandığını belirtti.
İl genelinde 4 tane kazı çalışmasının yürütüldüğünü aktaran Metin Halıcı, “Sorgun’da üç tane yabancı, bir de Sarıkaya’da yerli bir kazımız var. Sarıkaya Roma hamamı kazısı en 2015 yılında tamamlanmıştı. Son kamulaştırma tamamlanıp bazı yerler yıkıldıktan sonra o alanda kazı ihtiyacı doğdu ve biz bu sene Mayıs ayından itibaren tekrar kazı izinlerimizi aldık ve tekrardan kazı çalışmalarımızı başlattık. Bu çalışmalar devam edecek. Roma hamamı bizim en önemli tarihi, turistik unsurumuz. Yozgat’ta UNESCO Dünya mirası geçici listesine alınan tek eser bu. Kalıcı listeye girmesi için çok ciddi adımlar atıyoruz. Devam eden diğer üç kazımızdan iki tanesi Kerkenez ve Çadırhöyük’te. Burada ki kazı çalışmalarını Amerikalılar yürütüyor. Kuşaklı höyükte ki kazı çalışmalarını ise İtalyanlar yürütüyor. Senede iki ay gibi kısa bir sürede geliyorlar. Mayıs ayı gibi gelip Temmuz ayında gidiyorlar. Bu dönem içerisinde çalışmalarını sürdürüyorlar” dedi.
“YERLİ KAZI EKİPLERİ ÇALIŞMALI”
Kerkenez, Çadırhöyük ve Kuşaklıhöyük’teki kazı çalışmalarının yabancı kazı ekipleri tarafından yürütüldüğünü hatırlatan Metin Halıcı, buralardaki kazı çalışmalarının çok yavaş ilerlediğini belirtti.
Halıcı, “Biz yabancı kazılardan istediğimiz verimi elde edemiyoruz. Kerkenez kazısı yaklaşık 25 yıldır devam eden bir kazı. Yaklaşık bin metre kare bir alanı açtılar.  Çalışmalar yavaş ilerlemekte. Buraların denetimi Bakanlığımız tarafından yapılmakta. Ama biz buralardaki kazıların yerli kazı ekipleri tarafından girimlerimizi yaptık. Yerli kazı ekiplerine destek verilerek bu tür kazıların onlar tarafından yürütülmesini istiyoruz. Üniversitelerimiz sadece yüzey araştırması yapıyor. Yüzey araştırmalarının bir adım ötesine geçip kazı çalışmalarına dahil olmasını istiyoruz. Kerkenez’i Amerikalılar değil de Bozok Üniversitesi kazmış olsa daha çabuk sonuç elde ederiz. Bu hızla gidilirse kerkenezde 200 yıla ihtiyacımız var. Ama biz bu işin hızlı ve yeni tekniklerle yapılamasını için çalışmalarımızı yürütüyoruz” diye konuştu.
“EN İYİ KORUMAYI TABİAT YAPIYOR” 
İl genelinde 402 tane sit alan bulunduğunu kaydeden Metin Halıcı, “Yozgat tarih açısından çok zengin bir yer. Ama fayda analizini doğru yapmamız lazım. Burada en önemli unsur tarihi eserin ortaya çıkarılması mı faydalı yoksa çıkarılmaması mı? Çünkü en iyi korumayı tabiat sağlıyor. Bunun örneğini Büyük nefes köyünde ki Tavium’da görebiliyoruz. Orada da tarihi anlamda çok değerli eserler çıkma potansiyeli var. Ama biz bunu ortaya çıkarabilmemiz için çok yüklü kaynağa ve kamulaştırmaya ihtiyacımız var. Biz bunları çıkardıktan sonra koruyamıyorsak çıkarmanın bir anlamı yok. Doğal ve tarihi güzelliklerimizi ön plana çıkaracağız. Termal kaynaklarımızla birlikte bunu realize edeceğiz” şeklinde konuştu.

 

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

Akgül, Yozgatlının kararı başımız üstüne.dedi

Akgül, Yozgatlının kararı başımız üstüne; seçim bitti şimdi kaldığımız yerden Yozgat’ımıza daha güçlü bir anlayışla …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.