Kurban Bayramının Yaklaşmasıyla Birlikte Vatandaşlar Kurbanlık Hayvanlara Yöneldi. Kurban mayramında mağduriyetin yaşanmaması adına, Sarıkaya Süt üreticileri birliği başkanı ve veteriner hekim Altan Gültekin Vatandaşlara Önemli Uyarılarda Bulundu. Kurban Bayramının Yaklaşmasıyla Birlikte Vatandaşlar Kurbanlık Hayvanlara Yöneldi. Kurban mayramında mağduriyetin yaşanmaması adına, Sarıkaya Süt üreticileri birliği başkanı ve veteriner hekim Altan Gültekin Vatandaşlara Önemli Uyarılarda Bulundu. Bu yıl 31 Temmuz-3 Ağustos tarihlerinde gerçekleşecek olan Kurban Bayramının yaklaşmasıyla birlikle vatandaşlar kurbanlık alımlarına başladı. Kurban Bayramında vatandaşların mağduriyet yaşamaması adına ve doğru hayvan seçimi yapmaları konusunda Veteriner Hekim Altan Gültekin önemli uyarılarda bulundu. Küpesi ve Kimliği Olmalı Kurban kesiminde temizlik ve sağlık kurallarına uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Veteriner Hekim Altan Gültekin, kurbanlık hayvanların sağlıklı, besili, veteriner sağlık raporu, küpesi, kimliği ve aşı kayıtlarının bulunması gerektiğini ifade etti. Öncelikle hayvanın hasta olmamasına ve yaş koşulunun yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çeken Altan Gültekin; “Büyükbaş hayvanlar en az 2, küçükbaş hayvanlar ise en az 1yaşında olmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığının cep telefon (İos ve Android) uygulaması olan TÜRKVET mobil uygulamasını indirerek, hayvan arama sekmesine hayvanın kulak küpesindeki numarayı yazarak o hayvanın sahibi, hayvanın yaşı, cinsiyeti ve hayvana yapılan aşıları görüntülüye bilirler” dedi. Altan Gültekin “Dişi hayvansa gebe olmamalıdır. Çevreye karşı aşırı tepkili veya duyarsız, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, yeni doğum yapmış, çok zayıf, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, salya veya burun akıntısı olan ve pis kokulu ishali ile yüksek ateşi bulunan hayvanların alınması ve kurban edilmesi doğru değildir” ifadelerini kullandı. İşin Ehli Olmak Çok Önemli Veteriner Hekim Altan Gültekin hayvan sahiplerinin, hayvanlarını satış yapacakları yatış yerlerine getirene kadar onların refahını akıllarından çıkartmamaları gerektiğini dile getirerek hem dini açıdan hem de hayvan sağlığı açısından kurbanlıklara eziyet edilmemesi gerektiğini belirtti.Veteriner hekim Altan Gültekin “Kurbanlık hayvanların kesiminde öncelikle Veteriner Hekim kontrolü yapılan ve hijyen şartları çok daha iyi olan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya kurban için geçici kesim alanı olarak düzenlenen yerlerin tercih edilmesi gerekiyor. Köylerde veteriner hekim kontrolü olmadan kesilen kurbanlıklarda kesim sonrası özellikle tüberküloz, Şarbon, (Zoonoz) vb. hastalıklı hayvanların tespiti yapılamayacağından kurban kesimi Bakanlığımızın ve Belediyelerimizin belirlediği yerlerde yapılması gerekmektedir. Kurban Bayramında görev alan kasapların işinin ehli olması çok önemli. Kasaplar hayvanın acı çekmeden kesimini ve kesimi takip eden sürecin sonrasında kanının iyice akıtılması gerekiyor ve kasaplar kesim hijyeninin önemini bilerek çalışmalıdır.” Dedi.