Anasayfa / Sarıkaya / KURBANLIKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

KURBANLIKLARDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Kurban bayramına sayılı günler kaldı. Bizde vatandaşlarımızın kurbanlık hayvan alırken, keserken,kastikten sonra da etleri muhafaza ederken nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunu işledik.
İlçemizde Veteriner hekim olarak çalışan Çınar veteriner kliniği işletmecisi Veteriner Hekim Şevket Çınar’a Kurban konusunu sorduk. Veteriner hekim Şevket Çınar gazetemize verdiği demeçte Vatandaşlarımızın kurbanlık konusunda nelere dikkat etmeleri konusunda şu bilgileri bizimle paylaştı.
KURBANLIK ALIRKEN;
Hayvanda ilk bakmamız gereken kulak küpesinin olup olmadığı ve veteriner sağlık raporunun bulunması. Bunlardan sonra hayvanın genel görünüşü, tüyünün parlaklığı kontrol edilmeli ağızda salya, burun akıntısı olan ve öksüren hayvanlar tercih edilmemelidir. Ayrıca burnu hafif ıslak olmayıp kuru olan hayvanlar ateş ve dolayısıyla bir enfeksiyon varlığını gösterir ki böyle hayvanlarda tercih edilmemelidir.
havanın vücudunun herhangi bir yerinde yara apse gibi oluşumlar olmamalı , hayvan aşırı zayıf olmamalı aşırı zayıf olması çeşitli hastalıklara maruz kaldığını veya bakımsız bir hayvan olduğunu gösterir. Gözlerinin kör olmaması ve topal olmaması gerekir.
Kurban edilecek hayvanların yaşını doldurması önemli bir konudur. büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurmuş, küçük baş hayvanların ise 1 yaşını doldurmuş ya da anasının boyuna yetişmiş olması gerekir.
Büyükbaş hayvanlarda yaş tayini yapmak için ön alt dişlere bakılması gerekir. Hayvan 2 yaşını doldurduğu zaman ortadaki iki süt dişi dökülür ve yerine daha büyük dişler çıkar. Bu ve bunun gibi hayvanları kurban etmede sakınca yoktur.
Kurban edilecek hayvan eğer dişi ise mutlaka bir gebelik muayenesi yapılması gerekir. Hiç kimse gebe olan hayvanı kesmek istemez. Daha sonra pişman olmamak için gebelik muayenesi şart, zaten yeterince buzağı kaybı olan ülkemizde böyle acı bir şekilde buzağı kaybetmeyi istemeyiz.
KESİM SIRASINDA VE SONRASI YAPILMASI GEREKENLER
Öncelikle kesim işini ehil arkadaşlara bırakmakta fayda var. Eli bıçak tutmamış kimselere hayvanı teslim edipte bayram gününü zehir etmenin anlamı yok.
Hayvanı kestikten sonra eğer imkan varsa caraskal (Calaska) ile hayvanı kaldırmak çok daha iyi olacaktır. Bu şekilde yüzme parçalama işi kolay olacak hem de hayvan kanını iyi boşalttığı için et daha iyi olgunlaşacak ve daha dayanıklı olacaktır.
Kesim sonrası karkas et ve iç organların incelenmesi gerekir. Size farklı gelen ve şüphelenilen durumda etleri tüketmeden bir veteriner hekime ulaşıp bilgi almanız gerekir.
Kurban bayramında kokmuş bozulmuş derilerle çok sık karşılaşmaktayız, kesim sonrası derinin 2-3 kg tuzla tuzlanıp serin bir yere kaldırılması gerekir. Milli servetimiz heba olmasın.
Etlerin muhafazası da bu yaz aylarında önemli bir konu. Etlerin üst üste atılması etin kendi sıcağı ile bozulmasına zemin hazırlar bu yüzden etin ayrı ayrı serilerek varsa imkan asarak dinlenmesi gerekir. 8-10 saat bu şekilde dinlendikten sonra dolapta muhafaza edilmelidir. Dondurucuya konulacak etlerin küçük parçalar halinde paketlenmesi gerekir ve bir eti iki kez dondurmaktan kaçınılmalıdır. Etleri tüketeceğiniz zaman ihtiyacınız olan kadarını dondurucudan çıkarıp tüketilmelidir.
Gelelim kurbanda olmazsa olmaz kavurmaya, kavurma yapacağımız etin 18-24 saat dinlenmesi ve olgunlaşması gerekir. Etin lezzeti ancak bu şekilde oluşur. Fakat bayram günü kavurmayı aynı gün yapacağımızdan dolayı etin 5-6 saat dinlenmesi yeterli olacaktır. Kavurma yapılacak etin bel ve sırt etinden seçilmesi ve kendi yağında kavrulması etin daha yumuşak ve lezzetli olmasını sağlayacaktır.
Unutmayalım ki kurban bir et bayramı değil Allah’a olan aidiyetimizi gösteren bir ibadettir. Çınar veteriner kliniği olarak tüm Sarıkayalı hemşehrilerimizin kurban bayramını kutluyorum.”dedi. Bizde Çınar veteriner kliniği işletmecisi Veteriner hekim Şevket Çınar’a verdiği bilgiler için teşekkür ediyoruz. IMG_8451

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

6-0’LIK GALİBİYET

6-0 lık galibiyet çok iyi geldi. Sarıkaya Belediye Spor göz doldurmaya devam ediyor. Son olarak …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.