Sarıkaya Roma Hamamı kazılarının genişlemesi için yapılacak olan kamulaştırmaların uzlaşma komisyonu tarafından yapılan pazarlık usulü fiyasko ile sonuçlandı. Komisyon Kamulaştırılacak binalara dalga geçer gibi fiyat vermesi mülk sahiplerinin sinirlerini alt üst etti. 40 m2 dükkan ve üst katıda dahil verilen fiyat 250 bin, artışına ise 330 bin lira gibi bir fiyat veren komisyon bu fiyat binanın tamamına deyince bazı mülk sahipleri biz bu yeri 10 yıl evvel 720 euroya aldık, sizin verdiğiniz fiyat çok komik bir fiyat diyerek anlaşmayı imzalamayıp konuyu mahkemeye götüreceklerini söylediler.
Komisyon İl Özel İdaresi Mali Hizmetler Müdürü Ömer Çelik, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Şube Müdürü Ahmet Elmalı, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü araştırmacısı Mustafa Bacanlı, İl Özel İdaresi Mimarlarından İzzet Gök, İl Özel İdaresi İnşaat Teknikeri Ahmet Uca tarafından oluşturuldu.
Komisyon “bu fiyatları ekspertiz belirledi bize verilen rakamlar bunlar biz size sadece bu fiyatları sunarız, bize verilen yetki bu kadar eğer bu fiyatları kabul ediyorsanız anlaşırız eğer kabul etmiyorsanız anlaşma sağlanamaz ve mahkeme yolu açılır. Mahkeme de hemen bir fiyat belirler ve yıkım için gün verir. Siz bu fiyata da itiraz edip bir üst mahkemeye gidersiniz. Ama ilk mahkemenin verdiği tarihte binanız yıkılır. Mahkemeniz devam eder. Mahkeme bu fiyatın ne kadar üzerine çıkar bilmiyoruz.dediler.
Ekspertiz Sarıkaya’ya gelip fiyat araştırmasını sokaktan geçen vatandaşı kolundan tutarak burası kaç lira eder demesi, binaların içine girip inceleme yapmaması, iş yerlerinin ve bina sahiplerinin bilgisine baş vurmaması, ilçede emlakçılık yapan ve bu işi bile kişilere danışmaması, daha önce alım satımı yapılan yerlerin fiyatlarını öğrenmemesi hatta en can alıcı noktası binaların arka tarafına geçip arkada ne var diye bakmaması bu komik rakamları ortaya çıkardı.
Ekspertiz sadece binaların tapu kayıtlarında bulunan kat adedi ve binanın bayındırlık inşaat birim fiyatları üzerinden değerlendirme yapıp , yapılarında yaşına göre yıpranma payını düşerek sadece maliyet hesabı üzerinden bir rakam çıkarmıştır. Ortalama 30 ve 40 yıl öncesinden yapılan binalar bu zamana kadar ticari iş yeri olarak kullanılması cadde üzerindeki konumu ticari geliri iş yerlerinin dekoru, iş yerlerine harcanan paralar, iş yerlerinin kullanım amaçları dikkate alınması gerekirken bu gibi özelliklerin göz ardı edilmesi bu komik fiyatların ortaya çıkmasına sebep olmuştur.
Bu iş yerlerinin 5-10 yıllık kira bedeli bile komisyonun verdiği fiyatlara yaklaşmaktadır. Buradaki bir iş yerini (Yoldaşlar)’a ait iş yerinin iç dekorasyonu Turkcell’e 90 bin lira (faturalı) olan iş yerine 360 bin lira fiyat verildi. Dinçsoyların Köfteci olarak yaptırdığı yerin dekorasyonu ise 60 -70 bin lira gibi bir rakama mal olurken verilen fiyat 200 bin lirayı geçmemekte. Otel tek’in sadece otel malzemesi ise 80-100 bin lira gibi bir rakam tutarken, 2 adet dükkan bir kahvehane bir otel yazahanesi ve 3 katlı 14 odalı 40 yataklı yıllık geliri 50 bin lirayı bulan binaya 713 bin lira gibi bir komik rakam verilmesi içler acısı.
Kamulaştırması yapılacak olan binaların da katlarının birer kat eksik hesaplanması mülk sahiplerinin tepkisine yol açtı.
Mustafa Doğan’a ait 87 ada 7 parselde bulunan 39,63 m2 arsa paylı 4 katlı dükkan için verilen fiyat 250 bin denildi. bu fiyatı duyan doğan peki üst katlara ne kadar veriyorsunuz deyince komisyon biz bu fiyatı komplesine veriyoruz dedi. Doğan’da ben bizim iş yerimizin biraz altında yeni bir iş yeri aldım ve 1 milyonun üzerinde bir rakam verdim. Uzlaşma taraftarıyım vicdanınıza sığınıyorum ne kadar verebilirsiniz dedi. Komisyon ise 354 bin 987 lira verebiliriz deyince anlaşma sağlanamadı. Durmuşlara 440 binden 520 bine çıkan fiyatta da anlaşma olmadı, Tek Oteline ise 600 bin liradan 713 bine çıktılar, Güven Öztürk’e 100 binden 150 bine, Kadir Dinçsoy’a 100 er binden 200 bine, Yusuf Dinçsoya 100 binden 150 bine, Necmettenin Tuncere 260 bin lira teklif edildi. Bu fiyatların hiç biri kabul edilmedi ve mahkeme yolu açılmış oldu.
Sonuç olarak verilen fiyatların son derece komik olup bitişiğindeki adada 40 m2 dükkan günümüzde 300 bin euroya kamulaştırılan bir kişinin satın aldığı göz önünde bulunursa, belediyenin yapmış olduğu Sarızeybek iş merkezinde bulunan 30 m2 dükkanın 650 bin liraya satılması, diğer iş yerinin 350 bin lira muhammel bedelle ihaleye çıkması ve ihalede 790 bin liraya satılması emsal teşkil etmesi gerekirken, kamulaştırması yapılacak olan 87 adadaki (Baran Caddesi) parsellere verilen bedeller gerçek değerini yansıtmamaktadır. Bu nedenle kamulaştırması yapılacak iş yerlerinin maliklari verilen bedelleri kabul etmeyip mahkeme yoluna gitmeyi seçmişlerdir. Yani devletle vatandaş karşı karşıya getirilmiştir.