Anasayfa / Sarıkaya / SARIKAYA PANCAR ÇİFTÇİSİ KARARLI

SARIKAYA PANCAR ÇİFTÇİSİ KARARLI

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör; Yozgat Şeker Fabrikasının Sarıkayalı Pancar
Çiftçisini Mağdur etmesine bir son vermek için kotasıyla birlikte Boğazlıyan Şeker fabrikasına
geçmeyi planladıklarını söyledi.

 

Sarıkaya Ziraat Odası Başkanı Şevki Güngör ile uzun süredir merak edilen pancar üretiminde ve satışında meydana gelen olumsuzluklar ve çıkar yolları hakkında görüştük. Başkan Güngör Gazetemize şu açıklamaları yaptı.
Niçin Boğazlayan Şekere Geçmek İstiyoruz.
Sarıkaya ilçesi Şekerpancarı üreticileri olarak senelerdir yaşadığımız mağduriyetlerin bir türlü üst merciler tarafından çözüme kavuşturulmaması ya da hep ikinci planda bırakılması neticesinde ilçe üreticilerimiz açısından bıçak kemiğe dayanmış ve radikal bir karar alınması zorunluluğu oluşmuştur. Bu nedenle bende çiftçi kuruluşu başkanı olarak bu konu hakkında üzerime düşeni yapmak üzere böyle bir görev üstlendim. Bu çalışmanın başlamasının başlıca nedenlerini ise sizlere şöyle özetlemek istiyorum.
Bunun başlıca nedenlerini şöyle sıralayabiliriz;
1.Çiftçilerimizin haksız rekabet karşısında daha fazla mağduriyet yaşamaması,
2.Yozgat Şeker Fabrikası ile Boğazlayan Şeker Fabrikasındaki Ekonomik imkan farklılıkları,
Bu konuyu Açacak olursak; Pancar bedeli arasındaki farklar iki fabrika arasında primle berabet 35 TL civarında nakit Ödemelerde fark oluşu, avans ödemelerinde oluşan farklar Boğazlayan Şeker Fabrikasında Ton başına 85 TL civarındadır.
3.Pancar alım kampanyası döneminde zaman açısından ilçe üreticilerimiz ciddi sıkıntılar yaşamaktadır. Fabrika 2 gün alım yapmakta, her sene kazan patladı diye 10 gün alımları durdurmakta, bu da özellikle Sarıkaya çiftçisini ciddi manada zaman sıkıntısına sokuyor. Bilindiği üzere Yozgat’ ta Merkez, 9 ilçe ve 139 köyde Sorgun Şeker Fabrikasına Pancar ekimi yapılmakta 2015 yılı kampanyası döneminde Sorgun Şeker 370.000 ton pancar işlemiş bu miktarın 200.000 tona yakını Sarıkaya çiftçisi tarafından üretilmiştir. doğal olarak sıkıntının tamamını biz yaşamaktayız. Diğer ilçelerin 20.000 ile 50.000 ton arasında üretimi vardır. Bu miktarı kısa sürede teslim edip aradan çekilmekteler.
4.Sorgun Şeker fabrikasında Adil bir alım kampanyası yapıldığına inanmak istiyoruz. Ancak bu dönemde yapılan bazı uygulamalar kafamızda malesef bir soru işareti oluşturmaktadır. Şöyle ki; herhangi bir çiftçimiz aynı parselden 2 kamyon pancarını yükleyip fabrikaya götürüyor birini kendi adına yatırıyor, bir diğerini kota fazlasını Nakit olarak satıyor. Kendi namına olanın firesi yüksek, şeker oranı düşük pancar tacirine verdiğinin ise şeker oranı yüksek, firesi düşük çıkıyor. Bu olayda başka bir sıkıntı oluşturmaktadır.
Bilindiği üzere çok değil 5 – 6 yıl öncesi Sarıkaya’ nın 300.000 tonun üzerinde şeker pancarı üretimi vardı. Bu rakam bugünkü üretimimizin 2 katı demektir. Yozgat şekerin katı tutumu ve itici kuralları çiftçilerimizi Şeker pancarı üretimi ve çiftçilikten uzaklaştırıyor ve devamında göç vermemizin en büyük nedenlerinden biri oluyor.
Konuların kısa bir özetini daha önce sosyal medyada paylaşmıştım. Bu durum birilerini rahatsız etmiş olmalı, konuya farklı yorumlar getirerek olayı kişiselleştirme çabası içindeler.
Bizim kimseyle kişisel bir hesabımız yok, konu tamamen çiftçinin mağduriyetiyle ilgilidir. Birilerinin Refah içerisinde yaşaması için tek bir çiftçimin mağdur olmasına müsade etme lüksümüz yoktur. Bu durum bugün meydana çıkmış bir sorun değil. Ben üç yıldır. Bu konuyla ilgili uğraşlarımı veriyorum. Sabrımızın son harfine kadar kullandık. Malesef konuya duyarlı bir muhatap bulamadık. Gönül isterdi ki; Sarıkaya çiftçisinin sorunlarını gidermeye Pancar Ekicileri Kooperatifi ilgilensin onlarında kulakları maalesef konuya tıkalı sanırım. Pancar Ekicileri Kooperatifi zaten Sarıkaya’yı yok sayıyor. Dolayısıyla kendilerinden bu noktada bir beklentimiz yoktur. Onları da önümüzdeki zaman içerisinde siz değerli Sarıkaya çiftçisi ve kamuoyuyla basından paylaşacağım.
Biz Sarıkaya Ziraat Odası olarak gerekli çalışmalarımızı yaptık. Pancar ekicisi çiftçilerimin tamamına yakın imzalarına aldık önümüzdeki günlerde Boğazlıyan Şeker fabrikasına geçmek için ilgili kurumlara Resmi müracatlarımızı yapıp. Süreci Resmen başlatacağız. Hukuki olarak her ne varsa hepsini kullanacağız. Bundan Sonraki süreçte siyasilere ait olacaktır. Bu vesile ile Sarıkaya Çiftçileri ve Kamuoyuna saygılarımı sunarım.”dedi.

Hakkında Mustafa TEK

Ayrıca bakın

MUHTARLAR GÜNÜ KUTLANDI

Tüm yurtta olduğu gibi ilçemizde de muhtarlar günü çeşitli etkinliklerle kutlandı. İlk etkinlik Sarıkaya hükümet …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.