İlçemize bağlı Kargalık köyü’nde 1861 yılında Kafkaslardan sürgüne gönderilen ve Kargalık köyüne göç eden Çerkezler tarafından inşa ettirilen tarihi cami için olumlu gelişmeler yaşanıyor. 2020 yılında 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmazlar Kültür Varlığı olarak tescillenen tarihi cami için yapılan başvuru Koruma Bölge Kurulu tarafından görüşüldü.
VALİ DE BİLGİ ALMIŞTI
Büyük Çerkez Sürgünü’nün 157. Yılı anma etkinlikleri kapsamında Sarıkaya’nın Kargalık Köyü’ndeki etkinliklere katılan Yozgat Valisi Ziya Polat da burada bulunan Roma dönemine ait kalıntılar ve 1870’li yıllarında Çerkezler tarafından yapılan tarihi camide incelemede bulunup, köy halkı ile bir araya gelerek, tarihi yapı kalıntıları hakkında bilgiler almıştı.
Vali Polat’a verilen bilgilerde, 150 yıllık tarihi cami için hazırlanan projeler ile yaklaşık maliyetinin çıkarıldığı ve projenin onaylanmasının beklenildiği ifade edilmişti.
BAŞVURU GÖRÜŞÜLDÜ
Kargalık Köyü’nde bulunan tarihi Cami, Kayseri Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 12 Haziran 2020 tarih ve 4518 sayılı kararıyla 1. Grup Korunması Gerekli Taşınmazlar Kültür Varlığı olarak tescillenmişti. Aynı kararla korunma alanı kendi parseli olarak belirlenen caminin onarımına yönelik hazırlanan röleve paftası, malzeme ve hasar analizi paftaları, restitüsyon projesi, restorasyon projesi, müdahale analizi paftası, röleve, restitüsyon ve restorasyon raporlarının Koruma Bölge Kurulunda değerlendirilmesine ilişkin yapılan başvuru ise görüşüldü.
RAPORLAR UYGUN
Koruma Bölge Kurulunda görüşülen tarihi cami için hazırlanan raporların uygun olduğu, uygulamanın proje müellifi ve ilgili il özel idaresi denetim ve sorumluluğunda yapılmasına ve uygulama sonrasına ilişkin bilgi ve belgelerin Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne iletilmesine karar verildi.
SIRA ONARIMDA
Kültür Varlığı olarak tescillenen Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün aldığı karar ile restorasyonuna onay verilen tarihi cami için Kültür Bakanlığı’nın harekete geçmesi bekleniyor. Köy halkı “Üzerimize düşeni yaparak projelerin onaylanmasını sağladık şimdi verilen sözlerin tutulmasını ve bu tarihi eserin aslına uygun onarılmasını bekliyoruz” dediler.
Mustafa TEK
