İlçemizde veteriner kliniği işleten Veteriner Hekim Murat AYVERDİ her hafta bir hayvan hastalığı için gazetemize açıklamalar yapıp, ilçemiz hayvan yetiştiricilerini bilgilendiriyor. Veteriner Hekim Murat AYVERDİ bu haftada İnek Doğumunda Dikkat Edilmesi gerekenleri anlatıyor.
Doğum yapacak olan inekte, ilk sancıların başlamasından sonra 8 saat veya birinci su kesesinin görülmesinden sonra 2 saat geçtiği halde doğum gerçekleşmiyorsa yardıma, müdahaleye ihtiyaç vardır. Bu durumda mümkünse bir Veteriner Hekime danışılmalıdır. Güç doğuma müdahale sırasında yavruyu çekmek için 4 insan gücünden fazlası kullanılmamalıdır. Kesinlikle buzağının çenesine ip bağlayarak çekilmemelidir. Yavrunun ön ayakları başıyla birlikte 15-20 cm çıkmamış ise kesinlikle çekilmemelidir. Buzağı arka ayakları ile geliyorsa göbek kordonu erken kopacağından solunum erken başlar, buzağı boğulabilir bu yüzden müdahale için acele etmek gerekir.
Doğum yapacak inekte memeler gergin ve ödenlidir. Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Gebeliğin sonunda 39,5-40 °C’a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce 1-1,5 °C düşme görülür. Doğumu yaklaşan ana sakinleşir. Doğum yaklaştıkça dişiler ağrı belirtileri gösterirler. Dişi ağrının etkisiyle başlamış olduğu yemi bırakır. Ayaklarıyla yeri eşeler, kuyruğunu sallar. Eğer ahırda serbest ise dolaşır. Bu belirtiler ilk zamanlarda hafif ve aralıklıdır. Bu aralıklar gittikçe kısalır, ağrıların şiddeti artar. Deri ısısı yükselir. Karın duvarı ve açlık çukurluğu gerilir. Dışkılama görülür. Kasılmalar kesilince hayvan tekrar sakinleşir ve hatta yiyecek arar.Her ağrı bir kaç saniyeden 2-3 dk’ya kadar sürer. 5-10-15 dakikalık aralıklarla birbirinden ayrılır. Gittikçe bu aralıklar kısalır, daha kuvvetli ve uzun olmaya başlar.
EtiketlerManşet
Ayrıca bakın
BELEDİYE KAR’DA İŞ BAŞINDA
Sarıkaya’da etkili olan kar yağışıyla birlikte karla mücadele çalışmalarını aralıksız olarak sürdüren Sarıkaya Belediyesi karla …